Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, Nemrut Dağı Milli Park Alanı’nda çevre düzenleme çalışmaları kapsamında modern hizmetevi yapacaklarını bildirdi. Genel Müdür Yalınkılıç, yaptığı açıklamada, Nemrut Dağı’nın sadece Adıyaman’ın değil tüm Türkiye’nin gururu bir milli park içinde yer aldığını söyledi. Genel Müdürlük olarak Nemrut Dağı Milli Park Alanı’nda ziyaretçi merkezi, yol ve benzeri hizmetler sunduklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığının da kurumlar vasıtasıyla iç restorasyonla ilgili çalışmalar yaptığını ifade eden Yalınkılıç, şöyle konuştu:
"Nemrut Dağı Milli Park Alanı’nda çevre düzenleme çalışmaları kapsamında modern bir hizmetevi yapacağız. Nemrut ören yerinde ziyaretçilere hizmet veren bir sosyal tesis var. Eserlerin bulunduğu tepenin eteğindeki bu tesis yıkılacak. Tesisin yeri festival alanı olarak düzenlenecek. Yıkılan sosyal tesisin yerine ören yerinin Adıyaman tarafında ve 3 kilometre geride modern bir hizmetevi yapılacak." Hizmetevinde ziyaretçilerin dinlenebileceği büyük bir salon, multivizyon salonu, 3 ayrı kalıcı sergi alanı yer alacağını bildiren Yalınkılıç, Nemrut ören yeriyle ilgili belgesel filmler gösterileceğini ifade etti. Ziyaretçilerin Nemrut Dağı’na çıkarken öncelikle hizmetevine gideceğini belirten Yalınkılıç, şunları kaydetti: "Hizmetevinin yanındaki otoparkta araçlarını bırakacak ziyaretçiler ören yerine Milli Park’a ait minibüslerle taşınacak. Hizmetevinin ihalesini bu yıl yapmayı umut ediyoruz. Bu aslında geçen yıllarda yapılması gereken bir projeydi ama kurul onayından ancak çıkabildi. Ziyaretçi merkezinin yapımı tamamlandıktan sonra yöredeki lise mezunu ve üzeri eğitim almış çocukları eğiterek rehber ve kılavuz olarak çalışmalarına imkan tanıyacağız. Bu aynı zamanda gençlere iş imkanı sağlayacak. Nemrut Dağı ören yerini gezmeye gelen turistlere hizmet verecek şekilde saha düzenlemelerimiz devam ediyor."
Göller Projesi
Yalınkılıç, Adıyaman’ın sadece Nemrut’tan ibaret olmadığını bildirdi. Bir diğer çalışmalarının da Gölbaşı ilçesindeki "Göller" projesi olduğunu ifade eden Yalınkılıç, "Burada tabiat parkı oluşturduk. Geçen yıl tescil edilen tabiat parkıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Gölbaşı Gölleri için sulak alan planı yapılıyor. Sulak alan planı geçen yıl onaylanmıştı. Bu bölgede yer alan Eski Köy İlköğretim Okulu da restore edilerek hizmete ve ziyarete açılmıştır" dedi. İl Çevre Orman Müdürlüğünün de Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nda sürekli faaliyet içinde olduğunu bildiren Yalınkılıç, "Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde Adıyaman’a bir kez daha getirmeyi umut ediyoruz. O tarihte de Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nı halkımızın, yerli ve yabancı ziyaretçilerin hizmetine açmış olacağız" diye konuştu.
Yaban keçisi geçim kaynağı
Yalınkılıç, Adıyaman dağlarında yaklaşık bin 500 yaban keçisi yaşadığını belirtti. Her yıl avcılara avlanması için 20 keçi kotası verdiklerini, bundan önemli gelir sağlandığını bildiren Yalınkılıç, şöyle konuştu: "Bir keçi için avcılardan 5 bin TL alıyoruz. Normal bir keçinin fiyatı düşünüldüğünde aldığımız para neredeyse 10 keçiye tekabül ediyor. Adıyaman’daki yaban keçisi avından elde ettiğimiz gelirin tamamını biz almıyoruz. Avcılardan elde edilen gelirin yarısı köy tüzel kişiliklerinin hesaplarına giriyor. Böylece orada yaşayan insanların yanı sıra avcılara eşlik eden sürenci, çantacı ve av rehberleri de para kazanarak gelir elde ediyor. Bölgede yaşayan vatandaşımız yaban keçisi avından kazandığı parayı önemsediği ve yaban avını benimsediği için bölgede yaşayan yaban keçisi sayısında ciddi artış yaşanıyor. Bölgede yaşayanların gelirini artırmak için Adıyaman’daki yaban keçisi avında kotayı 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Adıyaman, Türkiye’de yaban keçisi avı sıralamasında ikinci sıraya yükselmiştir."