Neden Hollanda'ya Yatırım Yapmalı?



Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle yapılan etkinliğin ikinci gününde finans olanaklarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Hollanda Dış Yatırım Ajansı Direktörü Bas Pulles, neden Hollanda'ya yatırım yapılması gerektiği sorusunun yanıtlarını verdi. Dünya Ekonomik Forumu'nda (DEF) yayınlanan rekabetçilik raporunda Hollanda'nın yüksek sürdürülebilir ve etkili finans pazarına sahip olduğu bilgisini anımsatan Pulles, ''Hollanda iş adamları inovatif ve donanımlı insanlar. Hollanda'da yeni teknolojiye hızlı bir ulaşım var. Ürünler çok daha hızlı bir şekilde üretiliyor. Ülkede çok mükemmel bir eğitim sitemi var. Bu, ekonomiyi de olumlu yönde etkiliyor. Eğitimin iyi olması ekonomiye büyük katkı sağlıyor. İstikrarlı makroekonomik bir çevreye sahip. Ayrıca Hollanda'nın diğer ülkelerden daha iyi olmasının bir özelliği de etkin hem deniz ve havalimanı hem de tren yoluna sahip olması'' şeklinde konuştu.
     
Hollanda'nın dünyanın en iyi emeklilik sistemine ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verisine göre de dünyanın en iyi geniş bant yayınına sahip olduğunu anlatan Pulles, ''Hollanda, en iyi ara ürün pazarına sahip. Hollanda, dünyanın ikinci sigorta pazarı. Hollanda, WEF'e göre dünyanın yedinci gelişmiş finans ve 7. büyük bankacılık sektörüne sahip. En büyük bankaları arasında ING, ABN Amro, Rabo Bank, SNS sayılabilir. 50'den fazla yabancı banka var. Hollanda'da finans merkezi var. 7 Türk bankası Hollanda'da faaliyet gösteriyor'' bilgilerini aktardı.
    
''AB ülkelerine ihracatta ek ücretler ödenmiyor''
    
Mali perspektif açısından neden Hollanda'ya yatırım yapılması gerektiği hakkında konuşan Pulles, ''Çok rekabetçi bir mal iklimine sahip. Dünyanın 3. rekabetçi mali piyasası. Pazarlama satış, üretim ve lojistik, müşteriye itina konusunda en iyisi. Birçok Avrupalı finansal şirketin merkezi burada yer alıyor. İhracat ve ithalatta kolaylıklar var. AB ülkelerine ihracatta ek ücretler ödenmiyor. Ürün ülkeye ulaşıncaya kadar vergi ödenmesine gerek yok. Vergi erteleniyor'' diye bilgi verdi.

Hollanda'daki vergi oranının Avrupa'nın en düşük vergi oranı olduğunu ifade eden Pulles, ''Hollanda 20 binden fazla finans ve holding şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Birçok Avrupalı şirketlerin merkezi burada yer alıyor, Nike, Cisco Systems, Starbucks, Samsung Electronics, Danone, FedEx, Abbott Laboratories vb'' şeklinde konuştu.

Ar-Ge aktivitelerinin 9 farklı öncelikli sektöre sahip olduğunu belirten Pulles, ''Ar-ge faaliyetlerinde devlet, bilim, iş dünyası birlikte hareket ediyor. Ar-Ge aktiviteleri için vergi indirimleri sağlanıyor. Hollanda'da Ar-Ge yapmak efektif ve karlı'' dedi.
    
''Türk şirketleri için Hollanda dünyada yer almak için çok iyi bir sıçrama tahtası''
    
Toplantıda söz alan ve 40'dan fazla ülkeye ihracat yapan Hollanda'da kurulu Alvimedica şirketinin Başkanı Cem Bozkurt, Hollanda'ya yatırım yapmasının en önemli nedenini Ar-Ge'nin özel sektör ve üniversite işbirliğinin yaptığı katkı şeklinde açıkladı. Hollanda'nın taşımacılık için bir merkez olduğunu belirten Bozkurt, ''Gelişmiş teknolojiye sahip olmalarının yanı sıra geçmişten gelen bir tecrübeye sahipler. Ayrıca Ar-Ge bazlı teknolojik gelişmeler için bir merkez. Konu ne iş olursa olsun Türk şirketleri için Hollanda dünyada yer almak için çok iyi bir sıçrama tahtası'' şeklinde konuştu.