'Ne Derseniz Deyin Proje Yapılacak'



Çevreciler, mimarlar ve çevre sakinleri, şirket yöneticilerine bölgenin doğal ve arkeolojik SİT olduğunu belirtip, sert tepki gösterdi. Toplantı tepkiler üzerine yarım kaldı. DHA'nın haberine göre, meslek odalarının oluşturduğu İlçe Koordinasyon Kurulu, santral projesinin iptal edilmesi için Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açma kararı aldı.

Geriş Mevkisi'ndeki mahalleye dönüştürülen tarihi Sandıma Köyü'nün tepelerine Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulması planlanan 11.2 megavat gücünde, yılda toplam 48 milyon kilovat elektrik üretecek, 13 rüzgar tribününün yer alacağı santral projesi için tanıtım toplantısı düzenlendi. Şirketin kurup 49 yıl işleteceği santal için Geriş Kahvehanesi'nde dün yapılan toplantıya Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Mertan Korkmaz, Rüzgar Danışmanlık Limited Şirketi Yönetici Danışmanı Çağla Balcı Eriş, Bodrum Sorumlusu Haluk Ortaç, Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höçek, Mavi Yol Girişimi Sözcüleri ve mimarlarında aralarında bulunduğu 15 kişi katıldı.

'Ne derseniz deyin proje yapılacak'

Rüzgar Danışmanlık Limited Şirketi Yönetici Danışmanı Çağla Balcı Eriş, projenin inşaatına 2015 yılının ilk aylarında başlanıp, yılın sonlarına doğru tamamlanmasının beklendiğini belirtip, proje hakkında bilgi verdi. Eriş, "Türkiye gibi büyük enerji açığı olan bir ülkede, 'Rüzgar enerjisini istemiyorum' diyerek tepki vermek biraz abartılı geliyor bana. Çünkü santralin görsellik açısındanda kötü bir yönü yok. Ayrıca, proje kapsamında bir ağaç bile kesilmeyecek. Şirket olarak saman altından su yürütmeden bu projenin gerçekleştirileceğine inanmanızı istiyoruz. Paylaşmak ve fikirleri almak istiyoruz, çünkü bu proje bölgeye değer katacak bir projedir. Ancak bu santralin yöredeki halka enerji olarak faydası olmayacak. Burada üretilen enerji genel merkezde toplanacak. Fakat, bu proje gerçekleştirilecek, amacımız Goldstandart Belgesi'ni almak" dedi. Rüzgar Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürü Mertan Korkmaz da "Biz bu projeyi yapacağız. Yapmadan önce size bilgi vermeye geldik. Proje kesinlikle çevreye zarar vermeyecek" diye konuştu.

'Aklımızla alay etmeyin, suça alet etmeyin'

Yüksek mimar Tahire Füsun Yorgancıoğlu ise "Tarihi Sandıma Mahallesi'nin tepesine kuracağınız bu projeyi gerçekleştireceğiniz yer Avrupa'nın en önemli tarihi, kültür ve turizm bölgesidir. Hangi hakla doğal ve arkeolojik SİT alanlarının ortasına rüzgar enerjisi santrali koymayı planladınız. Siz buraların imar planlarını incelemeden gelmiş, masal anlatıyorsunuz. Burada çevre mühendisleri, profesörler var. Bakanlar Kurulu'nun açıklamalarını bize anlatarak bize burada masal anlatmayın. Aklımızla alay etmeyin, suça alet etmeyin. Bakanların anlattığı masalları burada bizlere aktarıp, saygısızlık yapmayın, bize ya gerçekleri anlatın ya bilimsel araştırmalardan ve sonuçlarından bahsedin. Yalıkavak'ın turizm bölgesinin potansiyelinin yüksek olması nedeniyle buraya kurulacak santralin gerçeklerini anlatın. Ricamız, bu yörenin gerçeklerini görerek projenin iptal edilmesini sağlayın. Burayı yok ettiğinizin farkında mısınız? Madem bu projeyi buraya yapmakta ısrarlısınız niye insanları bugün boşuna toplayıp, konuşturup imzalarını almaya çalışıyorsunuz. Bizleri paydaş yaparak suça ortak yapmaya çalışıyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi.

'RES'ler HES'lere benzemesin'

140 bin kişinin yaşadığı Bodrum'da küçücük bir köy kahvesinde 30 kişiyle ilçenin geleceğini ilgilendiren bir toplantının, yangından mal kaçırma olduğunu savunan TEMA Bodrum Sözcüsü Haluk Ortaç ise "Tarihi Sandıma'nın tepelerine rüzgar enerjisi santrali yapmak kimin aklına geldi bilmiyorum ama şaşkınız. Tamamen bilimsellikten uzak bir raporu buraya getirip bize dayatmaya çalışıyorsunuz. Projeyi hazırlamadan niye bilgilendirme toplantısı yapmadınız? Bu projeyi hazırlayana kadar çok zorluklar çektiğinizi söylediniz, neden ille de Yalıkavak diye ısrar ettiniz? Bu yöreyi sizden daha iyi bildiğimiz bir gerçek. Şu anda karşınızda çok bilinçli bir toplum var. Ve buradaki herkes tespit ettiğiniz yere bu santralin kurulmasının yöreye katkı değil zarar getireceğini söylüyor. Bu toplantıyı yapmanızın amacı nedir? Halkı bilgilendirdik, imzaları aldık deyip gideceksiniz, buradaki toplantıdan sonra proje değişecek mi yoksa yaptık odu mu diyeceksiniz? Bu bir şov mu? RES'ler HES'lere benzemesin?" dedi.

İmza gerginliği

Şirket yöneticilerinin dağıttığı bilgilendirme formlarını toplantıya katılanların büyük bölümü imzalamama kararı aldı. Sadece 6 kişinin imzalaması dikkati çekti. Toplantı, çevrecilerin ve mimarların toplantıyı terketmesi üzerine yarıda kaldı. Toplantı bitiminde bazı köylüler, imzalarını geri çekmek istedi. Ancak, şirket yetkililerinin imza tutanağını vermek istememesi üzerine çevrecilerle şirket yetkilileri arkasında sert tartışmalar çıktı. Şirket yetkililerinin TEMA temsilcisi Haluk Ortaç'ı itmeleri üzerine gerginlik arttı. Köylüler ardından, şirket yetkililerinin elinden tutanakları alıp, imzalarını sildi.

Meslek odalarının bulunduğu İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Hamdi Erdoğan, toplantı sonunda santral projesinin iptali için Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açacaklarını ve Bodrum kamuoyunu geniş çapta bilgilendireceklerini söyledi.