NASA Bu Tezi Çürüttü!



Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından yapılan yeni analizler, ‘2003 yılından bu yana iklim değişikliğinin yavaşladığı’ iddiasını çürüttü. NASA tarafından yapılan açıklamada, iklim değişikliğine neden olan aşırı ısının, Hint ve Pasifik Okyanuslarında biriktiğini belirtildi. Bilim insanları daha önce sera gazlarının artmasına rağmen atmosfer sıcaklıklarının artmadığına dikkat çekmişti. Bunun üzerine okyanuslarda araştırma yapan uzmanlar, aşırı ısınmanın Pasifik ve Hint Okyanusu’nun yüzeyden 100 ila 300 metre derinliğinde biriktiğini ortaya çıkardı. Bu birikimin atmosfer sıcaklığı üzerinde yanıltıcı bir etkisi olduğunu savunan uzmanlar, iklim değişikliği etkilerinin devam ettiğini ancak bu sıkışmadan dolayı yavaşlıyor gibi gözüktüğünü belirtti.

3500 noktada ölçüm

NASA, atmosfer sıcaklığında iklim değişikliği görünmemesinin sebebini ‘Hint Pasifik etkileşimi’ olarak açıkladı. 20’inci yüzyılda sera gazı salımının arttığına dikkat çeken NASA, bu sayede küresel sıcaklığın da arttığını belirtti.

Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Josh Willis, 2000 yılından bu yana global düzeyde ortalama sıcaklık artışının durduğuna dikkat çekerken, belirgin bir soğuma olduğunu da belirtti. NASA, analizlerini okyanusların 3500 farklı noktasından aldığı ölçümlere dayandırarak oluşturdu.

NASA, son yaptığı araştırmada 2200 yılına kadar suların altı metre yükseleceğini belirtmiş, ancak daha sonra bu değişimin on yıllar içerisinde yaşanabileceğini vurgulamıştı.