Erdemir ihalesinde 2.8 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren Oyak, Erdemir için dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi Arcelor ile düşündüğü ortaklığını sona erdirdi. Oyak ortaklığın neden sona erdirildiğine ilişkin bir açıklama yapmazken, ekonomi çevreleri Rekabet Kurulu'nun bu ortaklığa izin vermeyeceği sinyalini alan Oyak'ın özelleştirmeyi riske atmamak için böyle bir karar aldığını düşünüyor.
İhalenin ardından, Erdemir'i satın almak için Ataer isimli bir şirket kuran Oyak, bu şirketin yüzde 41'ini Arcelor'a satmak üzere anlaşmıştı. Taraflar ortaklığın onaylanması için Avrupa Birliği ve Türkiye'de Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunmuşlardı. Avrupa Birliği'nin onay vermesinin ardından gözler Rekabet Kurulu'na çevrildi.
Borçelik konusu sorun yaratabilirdi
Arcelor, Erdemir gibi yassı çelik üreten Borçelik'in de yüzde 40'ına sahip olduğu için, yeni ortaklığın hakim durum yaratabileceği ve Rekabet Kurulu'ndan şartlı onay çıkabileceği söyleniyordu. Ekonomi çevreleri, finansman sorununu çözen Oyak'ın, Arcelor'un vereceği mali destek olmadan da Erdemir'i alacak kaynağı sağladığı için, Erdemir ihalesini riske atmak istemediğini düşünüyor.
Erdemir'deki yüzde 46.12'lik kamu hissesi için ekim ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolar ile Oyak vermişti.
Arcelor dünya çelik devi
2002'de İspanyol Aceralia, Lüksemburg'lu Arbed ve Fransız Usinor gruplarının birleşmesi ile oluşan Arcelor'un cirosu 30 milyar euro düzeyinde. Şirketin 60 ülkede 94 bin çalışanı bulunuyor ve yılda 47 milyon ton çelik üretimi yapıyor.
Arcelor, Türkiye'deki faaliyetlerini, paslanmaz çelik, yassı çelik ve dağıtım - işleme ticaret çeliği alanlarında sürdürüyor.
Borusan'la kurulan Borçelik yassı çelik üretiyor. Arcelor, Ford Otosan, Oyak Renault, Toyota ve Tofaş gibi otomotiv üreticilerinin çelik ihtiyacını karşılıyor. Başta Arçelik olmak üzere, elektrikli ev aletleri alanında faaliyet gösteren şirketlerin de tedarikçisi konumunda.