Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi CEO'su (üst yönetici) Reinhard Mitschek, Nabucco projesinin Türkiye'ye, Türkiye'nin de Nabucco projesine ihtiyaç duyduğunu belirterek, "burada sadece bir A planı var o da Nabucco" dedi. Mitschek, Ankara Limak Ambassador Otelinde düzenlediği basın toplantısında Nabucco projesi hakkında bilgi verirken gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, projenin Erzurum'dan değil Ankara'dan başlamasına dönük öneriye nasıl baktıklarını sorması üzerine Mitschek, projenin başlangıç noktasının doğudan kuzeybatı Avrupaya olduğunu söyledi. Bu konuda iki seçenek olduğunu belirten Mitschek, birincisi boru hattının Türkiye'nin doğusundan başlayacak şekilde olduğunu ikinci seçeneğin ise BOTAŞ'ın taşımacılık kapasitesini kiralayarak, bunu Ankara'nın Ahiboz yakınlarından başlatmak olduğunu ifade etti.
Kendilerinin bu iki alternatife de açık olduklarına işaret eden Mitschek, bu konunun henüz müzakere edilmediğini, ancak iki alternatife de olumlu baktıklarını belirtti.
Maliyet 8 milyar euro
Yatırım miktarına ilişkin olarak da Mitschek, projenin maliyetinin yaklaşık 8 milyar euro olduğunu bunun yüzde 30'nun paydaşlar tarafından kendi öz sermaye ile karşılanacağını söyledi.
Bu çerçevede 2,4 milyar euro 6 paydaşa bölündüğünde bunun her ortak için 400 milyon euro anlamına geldiğine işaret eden Mitschek, burada söz konusu olan faaliyetin hattın inşaatı, kapasitenin sağlanması ve bunun pazarlanması olduğunu, bundan Nabucco şirketinin kendine kar sağlayacak şekilde bir yapılanmasının olmadığını karın ve vergi oluşumlarının projenin döngüsünde eşit adil ve dengeli şekilde planlandığını kaydetti.
Mavi Akım hattının Nabuccoya rakip olup olmayacağının sorulması üzerine Mitschek, farklı farklı ülkeler ve bölgelerden gelen gazların, kaynakların Nabucco'ya girebileceğini, bunların Türkiye'den de dağılabileceğini ifade etti.
Çelik ucuzladı, bütçe daralabilir
Proje yatırım maliyetinin revize edilip edilmeyeceğine dönük bir soru üzerine de Mitschek, 7.9 milyar euronun geçen yılki tavan yapan çelik fiyatları göz önünde bulundurulduğu zaman hazırlanan bir bütçe olduğunu hatırlattı.
Ancak şimdi çelik fiyatlarının düşüşe geçtiğine dikkat çeken Mitschek, "çelik fiyatları şimdi neredeyse geçen yılki fiyatları tavan fiyatının yarısı kadar. Bu yıl bu bütçeyi gözden geçireceğiz ancak biz şu an da bu bütçeyi tutmak, korumak istiyoruz çünkü bir yatırımcı için her zaman emin adım atmak en iyisidir diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye çekilirse B planı yok
Türkiye'nin Nabucco projesinden çekilmesi durumunda bir B planının olup olmadığının sorulmasına karşılık da, Mitschek Nabucco'nın Türkiye'ye, Türkiye'nin de Nabuccoya ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
"Eğer Türkiye yoksa, Türkiye bir şekilde çekilmek isterse bu projede bir şekilde gerçekleştirilemez. Bununla ilgili Nabucconun bir B planı yok ama Nabucco içinde ortakların bir B planı vardır, yoksa zaten zayıfsınızdır. Burada sadece bir A planı var o da Nabucco. Türkiye bu anlamda çok önemli"
İnşaat 2011'de başlayacak
Doğalgaz boru hattının inşasına 2011 yılında başlamayı öngördüklerini bildiren Mitschek, 2011-2014 arası projenin geliştirilmesi fazı olduğunu, dolayısıyla 2011 yılında nihai yatırım kararlarını alacaklarını ve mali kararlarımızı vermiş olacaklarını kaydetti.
2011'de inşaatın başlanacağını ve 2014'te de Güneydoğu Avrupa, Batı Avrupa ve Türkiye'ye gaz tedariğinin başlayacağını kaydeden Mitschek, "açık sezon bu sene başlayacak" dedi.
Bu kapsamda, Türkiye'de daha fazla gaz depolama kapasitesi olması ve sistemin daha esnek olması gerektiğini ifade eden Mitschek, "Türkiye, pazardaki tüm katılımcılara rekabetçi seviyede bir şeyler sunabilmeli. İşlem ve işlem hacmini artırması gerekiyor. İlave gaz kaynaklarının Türkiye'deki sisteme dahil edilmesi gerekiyor. İlave yatırım fırsatlarının da teşvik edilmesi gerekiyor. Aslında tüm bu saydıklarımızın üstüne bu proje Türkiye için hayata geçirilebiliyor. LNG de çok önemli. Ama en önemlisi bu projenin Türkiye'yi gerçek bir enerji merkezi haline dönüştürebilme potansiyeli" şeklinde konuştu.