'Nabucco'dan Alacağımız Gaz AB Ülkelerinden Ucuz Olmalı'



Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak için geliştirilen Nabucco Doğalgaz Boru Hattı projesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Proje ortakları bir taraftan mühendislik çalışmalarına başlarken diğer yandan haziran ayında hükümetlerarası anlaşmaları imzalamak için hazırlık yapıyor. Projenin hızlanmasıyla birlikte tartışmalar da arttı.

Kamuoyuna, Türkiye'nin projeyle ilgili bazı tavizler verdiği iddiaları yansıdı. Haberlerin Avrupa kaynaklı olması dikkat çekti.

Zaman'ın Enerji Bakanlığı çevrelerinden aldığı bilgilere göre Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı projeyle ilgili iki önemli kararını Avrupa Birliği'ne (AB) iletti. Bunlardan ilki, projeyle ilgili Türk kanunları ile AB kanunları eşit kabul edilmeli. İkincisi ise, Türkiye Nabucco'dan alacağı gazı, Avrupa ülkelerinden daha ucuz kullanmalı. Enerji Bakanlığı'ndan bir kaynak, AB'nin Türkiye'nin bu iki kararını konuştuğunu söyledi. Avrupa'nın doğalgaz aldığı kaynakları çeşitlendirmek ve arz güvenliğini sağlamak için geliştirilen Nabucco Projesi'nde son aşamaya geliniyor. Temel mühendislik çalışmalarına geçilen projede 2011'de inşaat aşamasına geçilmesi hedefleniyor. İlk gazın pompalanması ise 2014'ü bulacak. İlk yıllar 10 milyar metreküp doğalgaz taşınması planlanan hatta maksimum kapasite 31 milyar metreküp olacak. Hat için bugüne kadar yaşanan en büyük sorunu, kaynak konusu oluşturdu. Hazar kaynaklarının yanında Irak ve İran doğalgazı da Nabucco'ya kaynak olarak öne çıktı. Rusya gibi diğer doğalgaz zengini ülkelerin de kaynak anlamında adı konuşuluyor. Ancak Rusya'ya, Avrupa'nın halen en büyük tedarikçisi olduğu için sıcak bakılmıyor.

Biz zaten gaz alıyoruz

Nabucco'dan taşınacak doğalgaza, Türkiye'den çok Avrupa'nın ihtiyacı var. Son gelişmeleri Zaman'a değerlendiren ve adını açıklamayan bir kaynak, Nabucco'yla taşınacak gazın alınacağı ülkelerin hemen hemen hepsiyle Türkiye'nin doğalgaz ticaretinin varlığına dikkat çekti. Aynı kaynak ilginç değerlendirmelerde bulundu: "Boru hattıyla taşınacak gaz ile, Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin arz açığının karşılanmasına katkı hedefleniyor. Burada önemli bir ayrıntı, Türkiye Nabucco'ya verilecek gaz kaynaklarına en yakın ülke ve bu ülkelerden halen doğalgaz alımı yapıyor. Dolayısıyla Avrupa'nın arz güvenliğinin yanında Türkiye'nin de arz güvenliği önemli. Bunu yaparken de Türkiye'nin menfaatleri gözetilmeli, yani avantajı olmalı." Aynı yetkili Türkiye'nin kaynaklara olan yakınlığının avantajını kullanması gerektiğini söyleyerek, "Yoksa, gazı Avusturya'ya (Baumgarten) taşıyıp, oradan belirlenen fiyatla gazı alırsak zarar ederiz, aleyhimize bir durum söz konusu olur. En kötü ihtimalle bizim alacağımız gazın fiyatı Avusturya'da oluşan fiyattan navlunun düşülmesiyle belirlenecek fiyat olmalı." dedi. Yetkili, aksi halde projenin Türkiye için bir cazibesinin olmayacağını ifade etti.