''Nabucco'da PSA'yı, 6 Ülkenin Katılımıyla 6 Haziran'da Kayseri'de İmzalamayı Planlıyoruz''



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco International Şirketi ile yapılacak Proje Destek Anlaşmasını (PSA), 6 Haziran 2011 tarihinde 6 ülkenin katılımıyla Kayseri'de imzalamayı planladıklarını bildirdi.

CNN Türk'te katıldığı canlı yayında, Nabucco olarak bilinen Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya Doğalgaz Boru Hattı Projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Nabucco gibi büyük projelerin zaman zaman engebeye takılabildiğini, zaman zaman da fırsatlarının bulunduğunu kaydeden Yıldız, bu tür gelişmelerin bu projenin gerçekleştirilmeyeceği anlamına gelmediğini söyledi.

Nabucco'da kaynak ülke anlaşmasının henüz tamamlanmadığını, fakat burada tek yükün Türkiye'nin omuzlarında olmadığını ifade eden Yıldız, ''6 tane ortağı olan ve 9-10 milyar avroluk bir projeden bahsediyoruz. Tek başına sorumlusu biz değiliz bunun'' dedi.

Macaristan'daki hükümet değişikliği yüzünden şu ana kadar yapılamayan PSA'yı 6 Haziran 2011 tarihinde imzalamayı planladıklarını kaydeden Enerji Bakanı, şunları söyledi:

''Tamamen mutabık kalırsak bunu da Kayseri'de yapmayı planlıyoruz. Çünkü seçim süreci içerisinde bizim burada, ilçelerde programımız var. Onları da aksatmamak açısından PSA'yı 6 ülke buluşursa 6 Haziran'da Kayseri'de imzalayacağız.

Hükümetlerarası anlaşma bildiğiniz gibi imzalanmıştı. O çok önemli bir aşamaydı. Bunu destekleyen ve bu projenin gerçekleşmesini sağlayacak detay anlaşmalar var. Mesela vergilendirmeler nasıl olacak, KDV'ler nasıl olacak, bunların detaylarıyla alakalı anlaşmalar. Şu ana kadar Macaristan bizden süre istemişti. Biz buna aslında geçen yıl da hazırdık, o süreyi kendilerine tanımak açısından da bekledik. Yine uluslararası nezaketimizi koruduk.''

Hem Azeri tarafıyla hem de Şahdeniz 2 konsorsiyumuyla yapılacak olan kaynak anlaşmasının da artık zamanı geldiği kanaatinde bulunduğunu söyleyen Yıldız, 2011 yılı içerisinde kaynak ülkelerin de tercihlerini sunmak zorunda olduğunu kaydetti. ''Evet veya hayır bir cevaptır'' diyen Yıldız, Azeri tarafından ''hayır'' yanıtı gelirse İran, Irak, Türkmenistan dahil bütün kaynak ülkelerin masaya konularak, tercihlerin yapılacağını bildirdi.

Nükleer santral

Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santralin 9 büyüklüğündeki depreme dayanacak şekilde inşa edileceğini anlatan Yıldız, Mersin Akkuyu'da yapılacak santralle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Burada 1-1,5 yıllık bir etüt çalışması, 7 yıllık inşaat süresi ve 15 yıllık alım garantili bir işletme süresi de içinde 60 yıllık işletmeden bahsedildiğini belirten Yıldız, ''Yani 100 yıl sürecek bir projeden bahsediyoruz. Sizin, bizim çocuklarımız bunları görür, görmeyebilir. Ama torunlarımızın dahi görebileceği bir çalışmadan bahsediyoruz. Nükleer santral blok olarak 20 milyar dolarla Türkiye'nin şu anda yaptığı en büyük projedir'' dedi.

Sinop'ta kurulması planlanan santral için müzakere halinde bulunulan Japonya'ya isteği üzerine süre verildiğini hatırlatan Yıldız, ''Bu yaralı haliyle Japonya'ya (hayır biz sizi bekleyemeyiz) diyemezdik. Türkiye'nin böyle bir duruşu var. Bunu Japonya'daki kaza için bozmayız, nükleer santral için de bozmayız. Şu anda biz o firmaların, özellikle işletim firmasının gördüğü hasardan dolayı biraz süre istediler. Bu sürenin ne kadar olacağını sorduğumuzda biz tekrar gelip ziyaret edeceklerini ve bununla alakalı değerlendireceklerini söylediler'' diye konuştu.