Müze Binası Yetersiz, Tarih Depoda Bekliyor



DHA'nın haberine göre, Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, toprak altından çıkarılan tarihi eserlerin teşhir edilecek yer olmadığı için müzenin deposunda muhafaza edilmek zorunda kalındığını söyledi.

Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 2013 yılı verilerine göre Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde kayıtlı 7 bin 443 arkeolojik ve etnografik eser bulunurken bunlardan sadece 1669'u teşhir ediliyor. Müze binasının kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle 5 bin 774 tarihi eser ise depoda muhafaza ediliyor. Müzenin sikke envanterine kayıtlı 10 bin 496 sikke bulunurken bunlardan 1297'si teşhir ediliyor, 114'ü de Bafra Müzesi'nde bulunuyor. 9 bin 85 sikke ise depoda bekletiliyor. 32 yıl önce açılan, bugüne kadar aynı binada hizmet veren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin kapalı ve açık alan mekanlarının yeterli olmaması nedeniyle tarihi eserlerin teşhir edilemediği için depoda bekletildiği belirtildi.

Karadeniz Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Samsun'un çok acil bir şekilde yeni müze binasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Yavuz, "Mevcut bina günümüzün müzecilik anlayışına ve çalışmalarına uygun değil. Yapısal olarak ciddi sorunlar var. Eserlerin teşhiri için yeterli alan mevcut değil. Bu sebeple toprak altından çıkarılan tarihi eserler teşhir edilecek yer olmadığı için müzenin deposunda muhafaza edilmek zorunda kalıyor" dedi.

Yavuz, uzun yılardır hizmet veren müzenin hizmet vereceği yeni bir mekana kavuşarak günümüz müzecilik anlayışına uygun bir şekilde hizmet verebileceğini dile getirdi. Yavuz, "Müzeler artık eserleri görüp, haklarında bilgi alıp, inceleme yapıp, mevcutlarında yer alan kütüphanelerde araştırma imkanı bulunan, insanların müzeyi gezdikten sonra çay veya kahve içebilecekleri mekanlarında yer aldığı alanlar haline geldi. Hatta artık dünanının farklı yerlerinde sergilenen eserler bir başka müzeye getirilip belirli sürelerde sergilenebiliyor. Bunun için müzelerde özel sergi salonları da bulunuyor. Artık teşhir stantlarındaki anlayış da değişti. Müzeler günümüzde mağazaların teşhir stantlarındaki anlayışla hizmet veriyor. Bu kapsamda arkeoloji ve etnografya müzemiz mevcut anlayışın uygulananabileceği kapasiteye sahip değil. Çok acil bir şekilde yeni bir mekana kavuşması gerekiyor" diye konuştu.