Mutfak 360° Tasarım Yarışması



İNTEMA’NIN MESAJI
İntema olarak, 1942’de temelleri atılan Eczacıbaşı Topluluğu’nun 1978’den beri bir parçası olmanın gururuyla doğduk. O günden bugüne, bizimle yolu kesişen herkese heyecan ve ilham verecek bir dünya yaratmak için çalışıyoruz. 1978 yılında ürettiğimiz Selena mutfak ile Türkiye’yi ilk defa modüler mutfak ile tanıştırdık. Estetik ve fonksiyonel çözümleri buluşturduğumuz 2006’da yaptığımız “İntema Mutfak”ın marka lansmanından bu yana Türkiye’nin hemen her noktasındaki satış noktalarımız ve deneyimli mimar ekibimizle, müşterilerimize tam hayallerindeki mutfağı sunuyoruz.

Reklam Goruntulenme Bolumu

YARIŞMANIN AMACI
Yarışma aracılığı ile, İntema'nın gelecek vizyonunu genç tasarımcılarla buluşturarak, genç yeteneklerin kendilerini ifade etmelerine fırsat verirken, onları yaratıcı süreçlere dahil ederek mutfak sektörü ile tanıştırmayı hedefliyoruz.

YARIŞMANIN KONUSU

Yarışmanın Teması
Yarışma, geleceğin mutfaklarına dair yenilikçi fikirlerin keşfini hedefler. Katılımcılar; mutfakların sadece yemek yapılan mekanlar değil, yaşamın merkezinde yer alan, üretim, paylaşım ve mutluluğun yaşandığı mekanlar olarak yeniden yorumlanması ve bu ihtiyaçlara cevap veren çok işlevli bir alan olarak düşünmelidir. Özellikle değişen yaşam şartlarına uyum sağlayan, hijyenik koşulları ön planda tutan, teknolojik gelişmelerle yeniden yorumlanan ve malzeme seçiminde bilinçli yaklaşımlar sergileyen mutfakların tasarlaması beklenmektedir. Geleceğin yazarları olan tasarımcılar olarak, yaşadığımız dünyanın ve içerisinde bulunan tüm canlıların faydasını odağa alarak, belirli malzeme kategorilerine ve tasarım yöntemlerine odaklanarak, döngüsel tasarım (circular design) ve yaşam döngüsü (life cycle) prensipleriyle yaratıcı çözümler üretmesi bekleniyor. Bu çözümler, malzemenin seçimi, tasarım yöntemleri, kullanım süreci ve döngülerin nasıl optimize edileceği konularını içermelidir. Döngüsel tasarım yaklaşımı, kullanılan malzemelerin ömrünü uzatmayı, üretim sürecinden kullanım sonrasına kadar her aşamada çevresel etkiyi en aza indirmeyi amaçlar. Bu da, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayarak hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur.

Yaşam döngüsü odaklı tasarımlar ise, malzemelerin sadece ilk kullanım aşamasında değil, tüm yaşam döngüsü boyunca nasıl bir etki yaratacağını göz önünde bulundurur. Bu bakış açısıyla, bir malzemenin nasıl üretildiği, hangi kaynaklardan elde edildiği, kullanım süresi boyunca ne kadar enerji tükettiği ve kullanım ömrü sona erdiğinde geri dönüştürülebilir ya da yeniden kullanılabilir olup olmadığı gibi sorular önemli hale gelir. Katılımcıların bu çerçevede, mutfak tasarımlarını oluştururken malzeme ve yöntemlerin, döngüsel tasarımı ve yaşam döngüsünü, yukarıda bahsedilenlerle sınırlı kalmadan geliştirmelerini bekliyoruz. Yarışmacıların oluşturacakları kullanım senaryoları ve kullanıcı profillerinin de bu odaklara paralel fikirler içermesini bekliyoruz.

Reklam Goruntulenme Bolumu

YARIŞMANIN İÇERİĞİ, ALANI ve KAPSAMI

Senaryo
Katılımcılardan, belirli bir kullanıcı profilini (örneğin, tek başına yaşayan bir birey, kalabalık bir aile, sevimli kedisiyle yaşayan bir öğrenci vb.) baz alarak, bu kullanıcıların mutfakta geçirdikleri süreyi anlatan bir senaryo oluşturmaları beklenmektedir. Senaryo, kullanıcıların mutfakta nasıl vakit geçirdiğini, hangi aktiviteleri gerçekleştirdiğini, mutfağın işlevselliğini ve sürdürülebilirliğe nasıl katkıda bulunduğunu anlatmalıdır.

Senaryoya bağlı olarak konu edilen yaşam alanı tasarımcılar tarafından belirlenmelidir. (Kent, kırsal, müstakil konut, apartman dairesi vs.)

Senaryoya ve tasarıma bağlı olarak mutfağın yeri ve etrafındaki alanlar ile ilişkisine dair bir takım anlatımlar da beklenmektedir. Mutfağın bulunduğu yer ile kurduğu ilişki yazılı ve görsel (özellikle plan üzerinde) şekilde anlatılmalıdır. (Açık bir mutfak mı? Evin neresinde? Veya bir evde mi? Yanında, altında, üstünde ne var?…)

Tasarım Ölçüleri
Mutfak alanı, ilişkili olduğu mekanlar ile doğru ve mantıklı bir şekilde kurgulanmalıdır. Mutfağın maksimum metrekaresi 30, minimum tavan yüksekliği ise 3 metre olmalıdır. 30 metrekarelik alan katılımcılar tarafından istenilen ölçülerde ve şekilde tasarlanabilir.

Malzeme ve Süreç Yönetimleri
Yarışmacılardan belirli malzemeleri ve tasarım yöntemlerini kullanarak mutfak tasarımlarında bu malzemelerin ve yöntemlerin yaşam döngüsü ve döngüsel tasarıma nasıl entegre edildiğini anlatmaları beklenmektedir. Bu anlatım, tüm mutfağı kapsamalıdır. Malzemeler, belirli bir kategoriye ait olabileceği gibi (örneğin, geri dönüştürülmüş malzeme, biyobozunur malzeme, yerel kaynaklı bir malzeme), yarışmacı tarafından tasarlanan kurgusal malzeme(ler)de olabilir. Malzeme(ler)in ve yöntemlerin tam olarak ne olacağını ve nasıl kullanılacağını katılımcılar belirlemelidir. Döngülere dair anlatım mutlaka görsel(ler)/diyagram(lar) üzerinden aktarılmalıdır. Bu görsel(ler)/diyagram(lar) isteğe göre yazı ile de desteklenebilir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ

Tek aşamalı, ulusal, açık bir öğrenci fikir yarışmasıdır. Yarışmanın dili Türkçedir.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

- Yarışmaya Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer alan üniversitelerde mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım bölümlerinde öğrenim gören lisans öğrencileri bireysel ya da grup olarak katılabilir.

- Yarışmaya katılacak her öğrenciden, www.intemamutfak.com.tr ve www.intemamutfak.com.tr/tasarim-yarismasi sitesi üzerinden yayınlanacak Şartnameyi okuması, Başvuru Formunu eksiksiz doldurması, www.intemamutfak.com.tr sitesi, @intema_mutfak instagram adresi üzerinden yayınlanan duyuruları ve web adresi üzerinden başvuru sırasında verdikleri e-mail aracılığıyla hatırlatılacak tüm yarışma aşamalarını takip etmesi beklenmektedir.

- Bireysel başvurularda katılımcı mail adresi üzerinden, ekip başvurularında ise ekip lideri mail adresi üzerinden tüm bilgilendirmeler yapılmaktadır.

- Ekip katılımlarında kişi sayısı sınırlaması yoktur. Bir öğrenci, bireysel veya ekip katılımı olmak üzere en fazla bir proje ile yarışmaya katılabilir.

- 2024 yılı güz dönemi içerisinde mezun olacak öğrenciler de yarışmaya katılabilmektedir. Bireysel katılımlarda bizzat katılımcının, ekip katılımlarında ise tüm ekip üyelerinin yarışmanın ilan edildiği tarihte öğrenci olduğunu ilgili üniversitenin Öğrenci İşleri’nden ya da E-Devlet sisteminden alacağı öğrenci belgesi ile belgelemesi gereklidir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

- Yarışmaya katılan her projenin özgün olması; daha önce başka bir yerde yayınlanmamış, başka bir yarışmaya katılmamış koşulları aranmaktadır. Öğrenciler, uygun olduğu taktirde proje stüdyosu ya da herhangi bir tasarım atölyesi kapsamında ürettikleri projelerle de yarışmaya katılabilir. Aksi durumlar tespit edildiği takdirde proje diskalifiye edilecektir.

- Proje ve görsellerde başka kaynaklardan alınan görseller ve metinler için mutlaka kaynak belirtilmelidir. Kullanılan kaynaklar APA stilinde düzenlenmelidir. Kaynakça, açıklama raporunun en sonuna eklenmelidir. Kaynakçada bulunan kelime sayısı, açıklama raporu kelime sınırını etkilememektedir. Kaynak kullanımına yapay zeka desteği ile üretilen bilgi ve görsellerde dahildir. Yapay zeka içeriği ve yöntemi paftalarda ve açıklama raporunda mutlaka belirtilmelidir. (Örneğin Xx/xx/xxxx tarihinde “X” Yapay Zekâ Programı desteği ile hazırlanmıştır).

- Yarışmaya katılım ücretsizdir.

- Yarışmaya sunulan çalışmaların her türlü fikri hakları, 5846 sayılı Kanun’un hükümleri uyarınca sahiplerine aittir, ancak bu yarışmaya katılmakla yarışmacılar projelerinin İNTEMA tarafından sergilenmesi ve her türlü yayın aracılığıyla yayınlanmasını kabul etmiş sayılacaklardır.

- Yarışmaya seçici kurul üyeleri, raportörler ve İNTEMA çalışanları ile birinci derece yakınlıkları olanlar katılamazlar.

- Yarışma süresince hiçbir yarışmacı jüri heyeti ve raportörler ile doğrudan temasa geçemez. Proje ve yarışma ile ilgili tüm sorular, Yarışma Takviminde belirtilen sürede (soruların son iletilme tarihine kadar) İNTEMA iletişim mail adresine YARIŞMA SORU başlığı iletilmelidir. Bu adres, intemamutfak@eczacibasi.com.tr 'dir.

- Başvuru aşamaları, dosya yükleme desteği ile ilgili teknik konular için yarışmanın son teslim tarihine kadar intemamutfak@eczacibasi.com.tr adresinden destek talep edilebilir. Destek talepleri YARIŞMA DESTEK TALEBİ başlıklı mail ile yazılı olarak istenmelidir.

- Proje ve yarışma esaslarının tam ve eksiksiz yerine getirilmesi için yarışmaya katılacak her öğrencinin şartnameyi dikkatle okuması gerekmektedir. Ayrıca tüm yarışmacıların www.intemamutfak.com.tr sitesi ve @intema_mutfak instagram adresi üzerinden yayınlanacak Yarışma Takvimini takip etmeleri, takvimde belirtilen tarihlere uymaları ve istenen tüm belgeleri yarışma takvimine uygun zamanda dijital olarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

- Proje tesliminde yarışma panolarının yalnızca dijital teslimi istenmektedir. www.intemamutfak.com.tr/tasarim-yarismasi üzerinden sisteme yüklenecek belgeleri, istenilen zamanda yüklemeyen, teslim süresini geçiren, istenilenleri eksik veya hatalı ya da kimliğini açıklayıcı şekilde gönderen yarışmacıların (ya da yarışma gruplarının) projeleri, jüri değerlendirme sürecine dahil edilmeyecektir. Bu projeler raportörler tarafından tespit edilecektir ve yarışma raporunda yayımlanacaktır.

- Yarışmaya katılan öğrenciler, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.

- Yarışmaya katılım sırasında verilen bilgilerin güncelliği, doğruluğu, yeterliliği ve ispatı ile kendisine ait projeyle yarışmaya katılım yarışmacı-katılımcıların sorumluluğundadır. Aksi durumun tespiti yarışmadan diskalifiye nedeni olup, yanlış beyan edilen bilgilerden katılımcı sorumludur.

JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER

Asli Jüri Üyeleri

Dilay Özcan, İç Mimar, Ürün Yöneticisi
Ebru Erkmen, Mimar, Pazarlama Yöneticisi
Ece Arıburun Kırca, İç Mimar, Akademisyen, İTÜ
Erdem Akan, Tasarımcı, 021works
Gökçe Ötkün, Mimar, Sürdürülebilirlik Müdürü
Sinem Özlük, İç Mimar, Sinem Özlük İç Mimarlık
Zeynep Birgönül, İç Mimar, Akademisyen, YTÜ

Raportörler

Asya Özyurt, Pazarlama Stajyeri
Berk Kesimoğlu, Ürün Yönetimi Stajyeri

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışma Duyurusu: 7 Kasım 2024
Soru Sormak için Son Tarih: 20 Kasım 2024, 17:00
Cevapların Yayınlanma Tarihi: 2 Aralık 2024
Son Başvuru Tarihi: 20 Ocak 2025, 23:59
Jüri Değerlendirme Toplantısı: Şubat 2025
Sonuçların Açıklanması: 28 Şubat 2025

Sonuçlar, 28 Şubat tarihinde www.intemamutfak.com.tr sitesi ve @intema_mutfak instagram adresi üzerinden, yarışma raporu ile beraber açıklanacaktır.

Yarışma Kataloğu: Tüm projeler, sonuçlar ilan edildikten sonra dijital formatta görüntülenebilecek şekilde gösterilecektir.

ÖDÜLLER

Eşdeğer Ödül (3 Adet): 25.000 TL
Eşdeğer Mansiyon (3 Adet): 10.000 TL

Jüri uygun gördüğü takdirde Jüri Özel Ödülü verilecektir.