Mütekabiliyet ve Dönüşüm 2013'e Damgasını Vurdu



Sabah'ın haberine göre, kentsel dönüşüm yasasıyla canlılık kazanan gayrimenkul sektörü yıl boyunca yapılan düzenlemelerle hareketliliğini korudu. Mütekabiliyet Yasası'yla birlikte yabancılara bir yıl oturma izninin verilmesi de konut satışlarına büyük bir ivme kazandırdı. 2013'ün ilk 10 ayında yabancıya 21 bin mülk satıldı. Şu ana kadar yabancıya satıştan 2.5 milyar dolar gelir sağlanırken bu işlemlerden beklenen gelir ise 5 milyar dolar. 2012'de yürürlüğe giren yasa öncesi konut satışlarının yüzde 2 ila 4'ü yabancılara yapılırken, bu oran 2013'te yüzde 10 seviyesine ulaştı. REIDIN'in Gayrimenkul Sektörü 2013 Değerlendirmesi raporuna göre, kasımda markalı konut projelerindeki satışların yüzde 7.8'i yabancı yatırımcılara yapıldı. Yabancılar özellikle küçük metrekareli konutlara ilgi gösterdi.

Bu yıl hedef 400 bin konut

Kamu ve özel sektörün birlikte hareket ettiği dönüşüm çalışmaları 2013'te inşaat sektörünün en önemli gündem maddesi oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın öncülüğündeki çalışmalarda 20 yıl boyunca 6.5 milyon konutun yenilenmesi planlanıyor. Bugüne kadar ülkenin çeşitli yerlerinde toplam 6 bin 753 hektar alan riskli ilan etti. Bu alanlarda ise 367 bin 522 konut ve işyerinin yer aldığı 162 bin 442 bina bulunduğu tespit edildi. Yıl içinde 200 bin birimin dönüşüm hedefi yakalanırken, 2014 sonuna kadar 400 bin bağımsız konut ve işyerinin dönüşümü tamamlanacak.

105 milyarlık kredi hacmi

Yılsonu itibarıyla mevduat bankaları tarafından kullandırılan konut kredisi hacmi 105 milyar TL'yi aştı. Rapora göre, takibe düşme oranının yüzde 1'in altında kalması da kredi tarafında sağlıklı bir büyümeyi işaret ediyor. Konut kredisi faiz oranları açısından ise yılın ilk yarısı tarihin en düşük seviyelerini gördü. Bu durum talepte artış sağlayarak, firmalar için de önemli fırsatları beraberinde getirdi. Yılın ikinci yarısında ise özellikle Amerika'nın parasal politikalarından kaynaklanan unsurların etkisiyle yıl sonunda aylık yüzde 1'e yakın oranlarla kapanış yapıldı.