Müteahhitlik Şirketlerine Yurt Dışı Desteği



Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ ile Ekonomi Bakanlığı'nın hedef pazar olarak belirlediği ülkelerde müteahhitlik sektörüne yönelik mal ve hizmet ihracatının artırılması için teknik müşavirlik şirketleri, müteahhitlik şirketleri ve işbirliği kuruşlarınca yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen bazı faaliyetlere ilişkin harcamaları için Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu devreye girecek.
    
Tebliğle, teknik müşavirlik şirketleri tarafından yurt dışında açılan ofislerin brüt kira ile buna ilişkin vergi/resim/harç giderleri yüzde 50 oranında (yıllık en fazla 40 bin dolar), bu ofislerde istihdam edilecek Türk yöneticinin brüt maaşı yüzde 50 oranında (yıllık en fazla 60 bin dolar), Türk büro elemanın yıllık brüt maaşı ise yine yüzde 50 oranında (yıllık en fazla 36 bin dolar) desteklenecek.

Teknik müşavirlik şirketleri söz konusu yardımlardan en fazla 5 ofis için 3 yıl süreyle yararlanabilecekken, yurt dışı ofis desteğinden yararlandırılacak ülke ve şehirler, Ekonomi Bakanlığı tarafından belirlenecek uygulama usul ve esasları ile belirlenecek.
    
Şirketlerin ve işbirliği kuruluşlarının reklam, tanıtım ve pazarlama ile pazar araştırma gezileri de destek kapsamına dahil edilirken, yurt dışı fuar organizasyonlara da destekler kapsamında yer verildi.
    
Teknik müşavirlik şirketleri, müteahhitlik şirketleri ve işbirliği kuruşlarınca yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespit edilmesi durumunda, bütün başvuruları reddedilerek, destek kapsamından çıkartılmaları kararlaştırılacak.

Çağlayan: Hedef, daha fazla sayıda müşavirlik firmasının yurt dışı pazarına açılması

'Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi hakkında Tebliğ' ile 'Teknik Müşavirlik Hizmetlerine Sağlanacak Devlet Yardımları Hakkında Tebliğ' konusunda Bakanlığın Uğur Ercan Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da, Türk müteahhitlik sektörünün dünyada haklı bir üne sahip olduğunu ve uluslararası müteahhitlik alanında Çin'in ardından ikinci olarak gelindiğini kaydetti. Çağlayan, Türk müteahhitlik şirketleri bugüne kadar 94 ülkede 213 milyar dolar değerinde 6 bin 535 proje üstlendiğini vurguladı. Hedeflerinin, işbirliği halinde daha fazla sayıda müşavirlik firmasının yurt dışı pazarına açılması olduğunu dile getiren Çağlayan, şu bilgileri verdi:

''Dünyada güçlü müteahhitlik sektörü olan ülkelerin teknik müşavirlik sektörleri olmazsa olmazlarıdır. Destek programımız ile hedefimiz 2023 yılına kadar Türk teknik müşavirlik hizmetleri sektörünün en az Hollanda, İtalya, İsveç kadar dünya çapında teknik müşavirlik firması çıkartması. Bir firmanın faydalanabileceği destek miktarını yıllık 1,5 milyon dolar ile sınırlı tuttuk. Zira, birkaç firmanın değil, çok sayıda firmanın desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Diğer yandan, teknik müşavirlik firmalarının desteklerden yararlanabilmesi için gerekli koşulları basitleştirdik. Örneğin, firmaların son iki sene boyunca bu sektörde faaliyet göstermiş olmalarını desteklere başvurabilmeleri için yeterli görüyoruz. Firmalarımız yurt dışında alacakları teknik müşavirlik projelerinde sözleşme bedeli üzerinden yüzde 20 oranında 300 bin dolara kadar desteklenmeye devam edilecek. Yaptığımız değişiklikle yurt dışında teknik müşavirlik ihalelerine katılmak isteyen firmalarımızın bu destekten yararlanması için başvuru sürecini basitleştirdik ve daha işler hale getirdik.''
    
Teknik müşavirlik firmalarının teknik kapasitelerini artırmaları için yılda azami 50 bin dolara kadar destek vereceklerini de belirten Bakan Çağlayan, Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve yurt dışında yararlanılan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinden elde edilen kazançların da yüzde 50'sinin vergiye tabi olmayacağını söyledi.