Müteahhitler Yurtdışında İddialı

Türk müteahhitleri, son iki ayda 780 milyon dolarlık 13 ihale alırken, bu ihalelerle 400 milyon dolarlık döviz girişi bekleniyor.

Türk müteahhitleri, Haziran ve Temmuz aylarında Rusya, Afganistan, Irak, Hindistan, Polonya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan’da toplam 780 milyon dolarlık 13 uluslararası ihale kazandı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Uluslararası Müteahhitler Birliği’ne (UMB) üye 9 firmanın yurtdışında aldığı ihalelerle yaklaşık 400 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanırken, 2 bin kişiye de istihdam yaratılacak.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, 2003 yılının ilk çeyreğinde yüzde 17 küçülme yaşarken, Haziran ve Temmuz aylarında yurtdışında alınan ihalelerle yeniden hareketlendi.
TMB ve UMB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, 2 ayda, Rusya, Afganistan, Irak, Hindistan, Polonya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan’da Türk müteahhitlerinin kazandığı 13 uluslararası ihalenin getireceği döviz girdisinin, birliklerine üye diğer firmaların sağlayacağı girdilerle yıl sonunda 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.
Türk müteahhitlerinin 70’li yılların başlarından bu yana İrlanda’dan Kuzey ve Orta Afrika’ya, Güneydoğu Avrupa’dan Arap ülkelerine, Rusya’dan Umman’a ve Mısır’dan Hindistan’a kadar 4 kıtada ve 53 ülkede toplam 50 milyar dolar tutarında iş yaptıklarını hatırlatan Özdemir, bu işlerin yüzde 90’ının birliklere üye firmalar tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti.

PAZAR PAYI 10 YILDA 4 KAT DARALDI
1990’lı yılların başında yılda 2 milyar dolar döviz girdisi yaratan müteahhitlik sektörünün performansının, 2000’li yılların başında 450 milyon dolara, yaratılan istihdamın ise 200 binden 20 bine gerilediğini hatırlatan Özdemir, “10 yılda pazar payımız ve yıllık iş hacmimiz 4 kat, yarattığımız istihdam ise 10 kat gerilemiştir” dedi. Nihat Özdemir, 2004 yılı hedeflerini ise şöyle açıkladı:
“Türkiye’nin uluslararası müteahhitlik hizmetleri pazarındaki performansının 2004 yılı sonunda tekrar 90’lı yılların başındaki 2 milyar dolar döviz girdisi ve 200 bin kişilik istihdam düzeyine yükseltilmesi öncelikli hedefimizdir.”