Mithat Yenigün, "Geçtiğimiz hafta bir Rus uçağının sınır ihlali nedeniyle angajman kuralları gereği düşürülmesini müteakip, Rusya Federasyonu'nda faaliyet göstermekte olan müteahhitlik firmalarımızın sıkıntı yaratan bazı uygulamalarla karşı karşıya kaldıkları yönünde bilgiler alınmaktadır" dedi.
Yenigün, şunları söyledi: "Anılan sorunların tespiti amacıyla T.C. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği ile yapılan temaslardan; bir çok şantiyede kimlik ve vize kontrollerinin yapıldığı, turistik vize ile ülkede bulunan işçiler hakkında işlem yapıldığı, firmaların mali denetim amacıyla Rus yetkilileri tarafından ziyaret edildiği, imza aşamasındaki bazı projelerin askıya alındığı, gümrüklerde bulunan mallara ilişkin denetimlerin sıkılaştırıldığı ve işlemlerin yavaşlatıldığı yönünde bilgiler edinilmektedir. Ülkede aktif olan kimi firmalarımız da, henüz firmalarına yönelik olağandışı bir uygulama olmamakla birlikte, şirketlerine ilişkin olarak özellikle personel bilgisi toplandığı hususunda duyumlar iletmektedirler. Konuya ilişkin olarak 30 Kasım Pazartesi günü (bugün) Sayın Ekonomi Bakanımız ve bölgede ağırlıklı iş yapan firmalarımız ile bir araya gelecek, gelişmeleri Sayın Bakanımıza aktaracağız."
Bu süreçte, Rusya tarafından henüz firmalarla herhangi bir resmi temas yapılmadığını dile getiren Yenigün, "Ancak Rusya tarafından açıklanan ekonomik tedbir paketi de hem devam eden projeler, hem de gelecek dönemdeki yatırımlar açısından tarafımızca kaygıyla takip edilmektedir" diye konuştu.
62 milyar dolarlık proje geliştirildi
"Türk müteahhitlerin dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya Federasyonu her zaman önemli bir yere sahip olmuştur" diyen Yenigün, şu açıklamaları yaptı: "Süregelen yakın ilişkiler çerçevesinde pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir. Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında %19,4’lük pay ile lider konumda bulunmaktadır. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar ABD Dolarını aşan 47 adet proje üstlenmişlerdir. 2015 yılı ilk 9 ay itibariyle proje adedi 8'e gerilemiş, buna karşın toplam tutar 2.3 milyar ABD Dolarını aşmıştır."
"İhracat açısından da önemli bir pazar"
Ayrıca Türk firmalarının Rusya’da bugüne kadar çok çeşitli altyapı ve üstyapı işleri üstlendiklerini hatırlatan Mithat Yenigün, "Bu işler kapsamında; kentsel altyapı, arıtma ve boru hattı gibi çeşitli altyapı projeleri; enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya tesisleri, endüstriyel tesisler ve depolama tesisleri gibi çeşitli sanayi tesisi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi çeşitli ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri tesisler, sağlık tesisi, turizm tesisi ve sosyal-kültürel tesisler gibi çeşitli bina projeleri mevcut bulunmaktadır. Ayrıca Rusya, Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından olduğu kadar, inşaat malzemeleri talebindeki artış nedeniyle ülkemiz ihracatı açısından da önemli bir pazardır" diye ifade etti.
"Kalıcı zarar görmemesini diliyoruz"
Yenigün, son olarak, "Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetleri açısından en önemli pazarlardan biri konumunda olan Rusya ile sıcak gündemde kırılganlığını koruyan ülkelerarası ilişkilerimiz tarafımızca yakından izlenmektedir. En kısa sürede sorunun barışçıl bir şekilde aşılmasını ve daha güçlü bir işbirliği ortamının oluşmasını umuyoruz. Sorunların politik ve diplomatik arenada çözülmesi için çaba gösterilmesi, yatırım ortamının kalıcı zarar görmemesi en büyük dileğimizdir" dedi.