Müşavirlik ve Mühendislik Sektörüne 30 Milyon Dolar Destek



Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, müteahhitlik sektörü için yeni bir anlayış içine girdiklerini belirterek, "Bu sektörle birlikte veya öncesinde mutlaka son derece başarılı çalışmalar yapan Türk müşavirlik mühendislik sektörünün de 'ön açıcı' gibi ülkelere girmesini istiyoruz. Bu çerçevede 2010 yılı içinde müşavirlik ve mühendislik sektörüne 30 milyon dolar civarında bir desteğimiz söz konusu olacak" dedi.

Çağlayan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla beraberinde 150 işadamıyla birlikte geldiği Cezayir'de, Sheraton Otel'de düzenlenen müteahhitlik bilgilendirme toplantısına katıldı. Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, ziyareti kapsamında Cezayir Ulaştırma, Dışişleri, Ticaret ve Tarım bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunduğunu, bu görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini söyledi. Yaptığı görüşmelerde Türk iş adamlarının sorunlarının ve önerilerinin ele alındığını ve alınacağını anlatan Bakan Çağlayan, bu seyahatin çok büyük bir özelliği olduğunu, Cezayir'e 3 yıldır ilk defa ticari heyet vasfı taşıyan bir seyahat gerçekleştirdiklerini belirtti.

Müteahhitlik sektöründe, yatırımlarda ve ihracat konularında karşılaşılan sorunların çözümü noktasında yetkililerle görüşme imkanı bulacaklarını ifade eden Çağlayan, Cezayirli bakanların da Türk heyetine büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. Düzenlenecek olan Türkiye-Cezayir İş Forumu'na Cezayirlilerin büyük ilgi göstereceğini anlatan Çağlayan, Cezayir tarafından 450 firma temsilcisinin ikili iş görüşmelerine katılacaklarını beyan ettiğini bildirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığının yeni başlatmış olduğu çalışma sistemi içinde gidilecek ülkelerdeki hedef sektörleri belirlediklerini ifade eden Çağlayan, bu kapsamda Afrika ülkelerine ayrı önem verdiklerini belirtti. Afrika'nın, Türkiye'nin müteahhitlik sektörü ve dış ticaretindeki payının giderek arttığını anlatan Çağlayan, "Bakanlık olarak müteahhitlik sektörü için yeni bir anlayış içine girdik. Bu sektörle birlikte veya öncesinde mutlaka son derece başarılı çalışmalar yapan Türk müşavirlik mühendislik sektörünün de 'ön açıcı' gibi ülkelere girmesini istiyoruz. Bu çerçevede 2010 yılı içinde müşavirlik ve mühendislik sektörü için Dış Ticaret Müsteşarlığımızdan yapacağımız 30 milyon dolar civarında bir desteğimiz söz konusu olacak. Ne kadar çok müşavirimiz, mühendislerimiz ülkelerde görev ve iş alırlarsa hem bu projelerin Türk müteahhitliği tarafından alınması kolaylaşacak hem de ihracatçılarımızın inşaat malzemeleri pazarına girme şansı artacak" diye konuştu.

Çağlayan, Türkiye'de müşavirlik hizmetlerinin çoğunun başka ülkelerin müşavirleri tarafından yapıldığı için bir çok işin Türk firmaları tarafından alınamadığını belirtti. Müteahhitlik sektörünün Türkiye'nin yüz akı haline geldiğini vurgulayan Çağlayan, ticareti artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bu kapsamda daha önce Mısır, Fas ve Tunus ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladıklarını, ancak Cezayir ile bu anlaşmayı hala yapamadıklarını anlattı.

"Cezayir ile ticari ilişkiler istenen seviyeye çıkarılamadı"

Aslında Avrupa Birliğinin STA yapmış olduğu her yerde Türkiye'nin de STA yapma hakkının doğduğunu ifade eden Çağlayan, "Ancak maalesef 1996'da yapılan Gümrük Birliği anlaşmasında bizim Türk tarafı bir madde koymayı unutmuş, atlanmış. Yani böyle 3 adım atlama değil çok yüksek bir atlama bu. Şimdi biz de bu ülkelerle AB'den haksız rekabetten etkilenmemek için çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Bugün Cezayir'in ithalatının yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 50'sinin AB ile yapıldığını anlatan Çağlayan, bu ülkeyle tarihi dostluğu olan Türkiye'nin ise 40 milyar dolardan sadece yüzde 4 pay alabildiğini söyledi. Çağlayan, Cezayir ile olan ticaretin geliştirilmesi gerektiğini ancak gümrük oranlarının yüksek olması nedeniyle ticari ilişkilerin istenen seviyeye çıkarılamadığını kaydetti. İki ülkenin köklü bir dostluğu bulunduğunu, aynı dinin mensupları olduğunu, Cezayir'in bağımsızlık mücadelesinde de Türkiye'nin bu ülkeye destek verdiğini anlatan Çağlayan, Cezayir ile olan ticaret hacminin artırılması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak'a yaptıkları ziyarete değinen Çağlayan, burada stratejik işbirliği anlaşması yaptıklarını, bunu Suriye ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülkeyle gerçekleştireceklerini ifade ederek, "İki ülke, tek hükümet, tek kabine gibi çalışıyor. Irak ziyaretinde çeşitli konularda 48 mutabakat zaptı imzaladık. Ticaret, müteahhitlik, tarım, su, hayvancılık, sağlık, eğitim gibi bir çok alanda ikili işbirlikleri mutabakat zaptı imzaladık. Aynı şekilde bunu Cezayir ile de devam ettirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Çağlayan, Cezayir'in dünyanın 4'üncü büyük doğalgaz ihracatçısı, 14'üncü petrol rezervine sahip ülke konumunda olduğunu, Türkiye'nin de Cezayir'den önemli miktarda doğal gaz ithal ettiğini, bu anlamda ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.