“Planlamada Yeni Politika ve Stratejiler, Riskler ve Fırsatlar”
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü münasebetiyle “Planlamada Yeni Politika ve Stratejiler Riskler ve Fırsatlar” konulu 29. Kolokyumunu düzenledi.
İTÜ'nün Taşkışla Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Erhan Demirdizen, Odanın İstanbul Şube Başkanı Ahmet Turgut, İstanbul Metropoliten Planlama ve Tasarım Merkezi (İMP) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan ile akademisyenler katıldı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu ile İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy’un ev sahipliği yaptığı kolokyumu çok sayıda öğrenci de takip etti.
Başkan Topbaş Metropoliten Planlama Merkezi’ni (İMP) anlattı
Kolokyumda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş, şehirlerin bir yandan kültürel değerlerini korurken diğer yandan da dünyadaki gelişmeleri takip etmek zorunda olduğunu belirterek, Londra Kraliyet Sarayı’nın arkasından bir gökdelenin yükselmesini buna örnek olarak gösterdi. Oluşturdukları İstanbul Metropoliten Planlama ve Tasarım Merkezi’nde (İMP) İstanbul’u evrensel boyutta yeniden kurgulamaya başladıklarını hatırlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu; “Şehri ulusal ve evrensel boyutta kurgularken, haliyle bazı yapılarınız bundan etkilenecektir. Ancak, şehirdeki kültürel değerleri yaşatılması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması da gerekmektedir. Şu anda İstanbul’da ağırlıklı olarak anıtsal yapıların korunduğunu, ancak eski mahallelerimizin neredeyse tamamen yok olmak üzere olduğunu görüyoruz. İMP’de İstanbul’un tamamını dünya ölçeğinde yeniden kurgulayarak bugüne kadar ihmal edilmiş planlama eksikliğini kapatıyoruz. Burada akademisyenlerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz, yerel yönetimlerimiz ve merkezi Hükümetimizin temsilcileriyle şehrimizi düzenli, planlı hale getiriyoruz. İMP’de ilk defa siyasetle bilim bir araya geldi ve ortak çalışıyor. Buradaki önemli çalışmamız bundan sonra bu şehirde plansız adım atılmayacağının bir ifadesidir. İstanbul’u Türkiye’nin lokomotifi olarak harekete geçirmek bizim görevimiz, bunu da yapıyoruz.”
Planlamayla birlikte ulaşım, altyapı gibi sorunları kökünden çözdüklerini ve geçmişin yanlışlarını düzelttiklerini ifade eden Mimar Topbaş, İstanbul’un artık gelişigüzel yerleşimlerin yapıldığı bir şehir olmaktan çıktığını kaydetti. Topbaş, “Yerleşim kültürümüzün ne kadar geliştiğini ve batılılaştığını dikkate alarak, dünyadaki gelişmeleri mutlaka takip etmeliyiz. Bunu yaparken geçmişimize, tarihimize yerleşim kültürümüze mutlaka saygılı olmalıyız. Hem geçmişimizin güzelliklerini yaşatıp geleceğe taşırken, hem de geleceğin dünyasında da varolduğumuzu ve söz sahibi olmamız gerektiğini ifade ediyorum” diye konuştu.
Vali Yardımcısı Taşbaşı; “İMP’yi önemsiyoruz…”
Programda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da sivil toplum örgütlerinin artık sadece taleplerde bulunmak yerine yönetimlerle işbirliği içinde çalıştığına dikkat çekti ve yapılan bütün planların bilgi çerçevesinde, bilim adamları tarafından hazırlanmasının önemine değindi. İMP’nin buna çok güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getiren Cumhur Güven Taşbaşı, “İMP gerçekten önemsediğimiz bir büro ve İstanbul’un planlanmasından çok önemli görevler yaptığını görüyoruz. Yürütülen bu çalışmaların İstanbul için çok güzel sonuçlar doğuracağına inanıyor ve böyle bir planlama merkezi oluşturduğu için Başkan Kadir Topbaş’a teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
‘Planlamada Yeni Stratejiler’ İstanbul’da ele alınıyor…
Kolokyum’da daha sonra TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından hazırlanan “Dünya Şehircilik Günü Bildirgesi” sunuldu. Bildirgede, “Çalışma, konut edinme ve temel hizmetlerden yararlanmanın her kentlinin temel ve vazgeçilmez hakkı olduğunu, bunun yanında tüm kentlilere haklar yanında sorumluluklar da yükleyecek ‘Kent Hakları’nın hayata geçirilmesi gerektiğini düşünmekte ve bu düşüncelerin hayata geçebilmesi için mücadele vermeyi kuruluş amacımızdan kaynaklanan bir sorumluluk olarak görmekteyiz” ifadelerine yer verildi.
9 Kasım’a kadar sürecek 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’nda “Planlamada Yeni Politika ve Stratejiler Riskler ve Fırsatlar” başlığı altında; “Bölgesel Gelişme Politikaları ve Stratejileri”, “Kentsel Gelişme Politikaları ve Stratejileri”, “Toplumsal/Kurumsal Organizasyon ve Çok Paydaşlı Yönetim” ile “Stratejik Planlama ve Uygulama Modelleri” ele alınacak.