Mühendislerin çalışma koşullarının giderek kötüleştiği, kariyer olanaklarının daraldığı ve işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları bildirildi.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Mühendislik Geliştirme Eğitimleri 2008 Güz Dönemi kapsamında, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencilerine yönelik, "Türkiye’de Mühendis Profili" başlıklı bir sunum yaptı.
EMO Ankara Şubesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, söz konusu sunumunda Öncü, özellikle 1990 ve 2000’li yıllarda mesleğe atılan mühendislerin giderek özel sektörde ücretli olarak çalışmak durumunda kaldıklarını kaydetti.
Büyük kısmı KOBİ’lerde
Özel kesimde çalışan ücretli mühendislerin büyük bir kısmının, KOBİ denilen küçük ve orta ölçekli işletmelerde istihdam edildiğini kaydeden Öncü, sunumunda şu görüşlere yer verdi:
"2000 yılından sonra Türkiye ve dünya ekonomilerindeki gelişmeleri dikkate alarak vardığım sonuç; bu eğilim derinleşmiş ve yapısal olarak kalıcılaşmış diye düşünüyorum. Yani mühendislerin özel sektörde ücretlileşmesi artmış, çalışma koşulları kötüleşmiş ve bir anlamda kariyer olanakları daralmıştır."