Mühendisler Alana Çıkmaya Hazırlanıyor

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, mühendis, mimar ve şehir plancılarının geleceklerine sahip çıkmak için 14 Ekim'de Ankara'da buluşacaklarını açıkladı. Ülkeler, şehirler ve mahalleler arasındaki eşitsizliklerin gün geçtikçe arttığını belirten Soğancı, AKP'nin var olan uçurumları derinleştirdiğini kaydederek, mimar, mühendis ve şehir plancılarının 14 talebini şöyle sıraladı:

1. Mühendislerin örgütlenmesi önündeki en büyük engel olan Anayasanın 135. maddesi derhal değiştirilmelidir.

2. Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı eğitimi olmayanlar, mühendis, mimar ve şehir plancısı olarak çalıştırılmamalıdır.

3. Mühendis, mimar ve şehir plancısı olarak çalışanlar; mesleklerinin gerektirdiği hizmetler ve hizmet süreleri dışında çalıştırılmamalıdır.

4. Mühendis, mimar ve şehir plancısı olarak çalışanların aynı hizmeti üretirken farklı statülerde çalıştırılması ve farklı ücretler alması kabul edilemez.

5. Mühendisler iş güvencesiz çalıştırılamaz.

6. Gerçek güvence; uluslararası hukuka uygun sendikal hakların kullanılma güvencesidir. Bu sağlanmalıdır.

7. Ülkemiz mühendis, mimar ve plancıları işsiz ya da işsizlik tehdidi altındayken; yabancıların çalışmalarını kolaylaştıran yasal düzenlemeler ve "kilit personel" uygulaması kabul edilemez.

8. Mühendis, mimar ve şehir plancıları için çağdaş yaşamın gerektirdiği yeni istihdam alanları yaratılmalıdır.

9. Kamuda ve yerel yönetimlerde; ülkesel ve yerel kaynakları harekete geçirecek teknik personel ihtiyacı karşılanmalıdır

10. Üniversitelerin bilimsel niteliği geliştirilmeli ve nitelikli akademik personel ihtiyacı karşılanmalıdır.

11. Kişilerin-hizmetlerin serbest dolaşımına bağlı olarak yapılan mesleki hizmete ilişkin düzenlemelerde; ülkemiz meslek insanlarının ihtiyaçları ve olanakları yok sayılamaz.

12. Mühendis, mimar ve şehir plancısı olarak çalışanların; fikri hakları hukuki güvence altına alınmalıdır.

13. Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinde mesleki kimlik ve verimlilik; sıralanan taleplerin hukuki güvenceye kavuşması ile olanaklıdır.

14. Mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinde mesleki kimlik ve verimlilik; kamu-toplum yararınadır.