Muhatap Çin Olmalı



Avrupa Birliği (AB) Rekabet Konseyi, çelik sanayisini korumak için somut adımlar atılması kararını verdi. Bu kapsamda Çin, Rusya, Beyaz Rusya, Türkiye ve Hindistan gibi bütün önemli çelik üreticisi ülkelerle görüşüp üretim kısıtlaması talebinde bulunacağı açıklandı. Ancak Türkiye’nin çelik üretiminin ilk 9 ayda yüzde 7.8’lik düşüş yaşadığını söyleyen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Konunun muhatabı Türkiye değil, Çin olmalı. Tüm dünyada çelik üretimi tehdit eden bu yapıyla ilgili önlemler alınmalı. Türkiye’nin çelik ihracatı 15 milyar dolardan 13 milyar dolara geriledi. Türkiye’den böyle bir şey talep edilirse mahcup olurlar” dedi.

Binlerce kişi işsiz

Hürriyet'in haberine göre, AB Rekabet Konseyi, Brüksel’de Avrupa çelik sanayisinin yaşadığı sıkıntıların değerlendirildiği olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. Konseyin sonuç bildirisinde, çelikte küresel üretim fazlasından dolayı fiyatların aşağı düştüğüne ve AB çelik sektörünün bu durumdan zarar gördüğüne dikkat çekilerek, bu durumda farklı bölgelerdeki çelik üreticilerinin ticarete zarar verici davranışlarda bulunduğu belirtildi. Çelik sektöründe yüksek enerji maliyetlerinin kâr marjlarını olumsuz etkilediğine işaret edilen bildiride, kapanmakta olan çelik işletmelerinin binlerce kişilik istihdam kaybına neden olduğunun altı çizildi.

Şeffaflık olmalı

Bildiride, OECD Çelik Komitesi ve AB Komisyonu’nun, Çin, Rusya, Beyaz Rusya, Türkiye ve Hindistan gibi bütün önemli çelik üreticisi ülkelerle görüşmeye yoğunlaşması gerektiği vurgulandı. Dünya’da herkes için adil olan bir çelik ticareti için AB’nin ticaret politikası enstrümanlarını tamamen ve zamanında kullanması gerektiği ifade edilen bildiride, üçüncü ülkelerin çelik sektörüne yönelik kısıtlayıcı önlemlerin alınması, yapıcı bir yaklaşımla ticaret savunma enstrümanlarının modernizasyonu ile operasyonların düzene konması, şeffaflığın arttırılması gerektiğine işaret edildi.

İhracat 2 milyar azaldı

Türkiye’nin son üç yılda çelik üretiminde kan kaybettiğini belirten Veysel Yayan, şu değerlendirmeyi yaptı: “OECD Çelik Komitesi ve AB Komisyonu ile önümüzdeki hafta bir görüşme düzenleyeceğiz. Bizden çelik üretimini kısıtlamamızı isteyeceklerini sanmıyorum. Çünkü ilk 9 ayda dünya çelik üretimi yüzde 2.5 düşerken, bu rakam Türkiye’de yüzde 7.8 oldu. Avrupa’da bazı ülkelerde artış bazılarında ise düşüş söz konusu. 3 yıl önce üretimimiz 36 milyon tondu, şimdi 32 milyon ton. İhracatımız 15 milyar dolardan 13 milyar dolara geriledi. Burada en önemli konu Çin’in kontrol altına alınmasıdır. Devlet desteğini de arkasına alan Çin çelik sektöründe rekabeti bozuyor.”

Sektör aciliyeti olan sorunlar

AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Ekonomi Bakanı Etienne Schneider, Rekabet Konseyi toplantısına ilişkin, “Toplantı, AB çelik sektörünün sıkıntıları nedeniyle düzenlendi. Sektörde son aylarda binlerce istihdam kaybı oldu. Sektör aciliyeti olan sorunlar yaşıyor” dedi. Çelik’te üretim kapasitesi fazlası olduğuna dikkati çeken Schneider, ”Küresel çapta fazla kapasite, çelikte 500 milyon ton. Bu, AB’nin toplam üretiminin 3 katı. Bu fazla, fiyatları aşağıya çekiyor ve ticarete zarar veriyor” diye konuştu. Schneider, AB’de enerji maliyetlerinin diğer çelik üreticilerinin çok üzerinde olduğuna işaret ederek, “Bizim çelik üreticimiz enerjiye, ABD’li üreticinin iki kat fazlasını ödüyor” değerlendirmesinde bulundu. Çelik sektörünün AB için stratejik olmaya devam ettiğini vurgulayan Schneider, “Somut adımlar atılacak. Konsey, durumun ciddiyetinin farkında. Doğru koşullarla sektörün küresel anlamda rekabetçi olmasının sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sektör aciliyeti olan sorunlar

AB Komisyonu İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen de, “Komisyon, çelik sektörü için elindeki ticaret savunma mekanizmalarını kullanacak” dedi. Çelik sektöründe çok fazla istihdam kaybı yaşandığını anımsatan Katainen, çelik sektörünün adil koşullarda rekabet etmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Katainen, çelik sanayisinin şikayetleri doğrultusunda komisyon olarak kurallar dahilinde incelemelerde bulunacaklarına dikkati çekerek, “Bu sadece küresel veya AB’nin meselesi değil. Aynı zamanda milli bir konu. AB üyesi ülkeler arasında enerji fiyatları, maliyetleri ve vergiler çok fark gösteriyor. Bu, enerji yoğunluklu sektörlerin rekabet edebilirliğini etkiliyor. Enerji yoğunluklu sanayinin geleceğine bakmalıyız. Biz, ihracatçı bir kıtayız. Küresel piyasanın rekabete açık olması gerekiyor” diye konuştu.

330 bin kişi istihdam ediliyor

AVRUPA Çelik Birliği (EUROFER) dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin’in çelikte damping uyguladığını iddia ediyor. EUROFER verilerine göre, AB’de çelik sektörünün iş hacmi yıllık 170 milyar Euro’yu buluyor ve sektörde 330 bin kişi istihdam ediliyor.