Muğla’nın Dörtte Birine Maden Ruhsatı Verilmiş



Muğla Büyükşehir Belediyesi, Madencilik faaliyetlerinin tartışıldığı “Madenciliği Konuşuyoruz” konulu Maden Çalıştayı düzenledi. Çalıştay’da konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Muğla’nın yüz ölçümü 13 bin 338 kilometre metrekare, 3 bin 523 kilometre kare ruhsatı olan alan var. Bu kadar büyük bir alan hiçbir şekilde yerel yönetimlere bilgi verilmeden onlardan görüş alınmadan veriliyor.” dedi.

BirGün’de yer alan habere göre; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, amaçlarının maden konusu tartışmalarının bilimsel bir seviyede olmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Buradaki tartışmaların siyaset seviyesinde değil bilim seviyesinde tartışılarak ülkenin geleceği açısından hiç kimseyi suçlamadan durum nedir, ne olmalı ki ülke yararına olsun. Sektördekileri de taraf ve karşı taraf durumuna getirmeden birlikte çözmemiz gereken bir olayı ortaya koymak ve geleceğe bu şekilde yürümek amacımız bu. Türkiye de her konuyu bu zeminde tartışmamız gerekiyor. Türkiye’de bir konu oluyor o konun uzmanı olan kişiler hariç herkes konuşuyor. Ama bu konun uzmanı olan çok değerli bilim adamları kenarda kalıyor ve onların düşünceleri alınmıyor. Alındığı zaman da kaale alınmıyor. Türkiye’nin bu zeminden çıkması lazım.” ifadelerini kullandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Türkiye’deki maden sayıları ile Muğla’daki maden arama ve işletme ruhsatları hakkında bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, ilgili kurumlardan bilgilerin alınamamasına sitem etti. Karanlık bir yerin her zaman şüphe hissini ortaya çıkaracağını belirten Gürün, “Türkiye, maden üretiminde 28’inci sırada. Maden çeşitliliği açısından 10’uncu sırada. Muğla’nın maden ruhsatı arama ve işletme ruhsatı olmak üzere hangi bölgeleri kapsıyor ve ne kadar kısmı olduğunu söylemeye çalışacağım. Ancak önce şunu belirtmeliyim ki; bu bilgileri alamıyoruz. Resmi olarak yayınlanmıyor. Hırsız gibi sağdan soldan bilgi çalıp doğru yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu bilgiliyi maden ruhsatı veren kurum bize vermiyor açıklamıyor. Neyi kimden saklıyorsunuz? Defalarca yazı yazılmasına rağmen Muğla’da şu kadar alan var şu kadar ruhsat var gibi onlardan resmi olarak aldığım hiçbir cevap yok. Bu kadar karanlık bir şey tabi ki şüpheyi ortaya çıkarır. Nitekim toplumsal olarak geldiğimiz nokta bu. Gizli, saklı, devlet sırrı. İnternet sitelerinde yayınlanmıyor açık bilgi yok. Neyi kimden saklıyorsunuz? Bunu ortadan kaldıracak yasa değişikliğine ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Konuşmasına Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan sunumla devam eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, şunları söyledi: “Muğla’nın yüz ölçümü 13 bin 338 kilometre metrekare, 3 bin 523 kilometre kare ruhsatı olan alan var. Bu kadar büyük bir alan hiçbir şekilde yerel yönetimlere bilgi verilmeden onlardan görüş alınmadan veriliyor. Benim orda planım var mı? Gelecekle ilgili projem var mı? Hiç sormuyor. Bağımsız, her şeyin üstünde, ‘ben verdim oldu’ diyor.”

Muğla’da üç ayrı termik santralinin olduğunu belirten Başkan Gürün, “Yıllarca Yatağan filtre takmadı. Zararı var. Filtresiz bacanın zararlarını kamuoyundan sakladılar. Dolayısıyla Türkiye’de en önemli mesele güven. Bir toplumda güven sıfıra indiyse, çeşitli kurumlarda güven aşağılara düştüyse o toplumun huzur içinde olması mümkün değildir. Termik santraline filtre takıldı. Takıldı ama ben filtrelerin ne kadar çalıştığını? Baca gazı emisyonlarının ne olduğunu bilmiyorum.” şeklinde konuştu.