Bergama Müzesi’ne 11 Milyon Euro Gidecek

Arkeolojik kazılar sonucunda Almanya’ya kaçırılan ‘Bergama Tapınağı’nın da sergilendiği Pergamon (Begama) Müzesi restore edilecek.

Alman arkeologların 18. yüzyılın sonunda yaptıkları kazılardan çıkan eserleri bir arada tutmak üzere kurulan müzenin tamamı kontrolden geçirilecek. Müzeye ismini veren ve Bergama’dan götürülen tapınağın da olduğu yapı içerisinde, ‘Antika Koleksiyonu’, Önasya Müzesi ve İslam Sanatları Müzesi de yer alıyor. Berlin Devlet Müzeleri Genel Müdürü Peter-Klaus Schuster’in yaptığı açıklamaya göre, müzenin restorasyonuna Türkiye’nin antik şehirlerinden biri olan Milet’ten getirilen Romalılara ait 1800 yıllık “Çarşı Kapısı” ile başlanacak.

Müzenin en çarpıcı eserlerinden olan antik çağa ait “Çarşı Kapısı” kısmen sökülerek müze atölyesinde restore edilecek. Restorasyon çalışmaları için gerekli ön çalışmalar ise önümüzdeki aylarda başlıyor. Bunun için yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan 100 ton ağırlığında 58 adet parçanın söküleceğini söyleyen Schuster, daha sonra da İkinci Dünya Savaşı esnasında uçaklardan bırakılan bombaların meydana getirdiği hasarın ortadan kaldırılacağını dile getirdi. Berlin Devlet Müzeleri Genel Müdürü, 11 milyon Euro’ya mâl olacak çalışmanın 2007 yılına kadar süreceğini kaydetti.

Pergamon Müzesi’nde ayrıca İslam Sanatları Müzesi’nde bulunan Halep Odası da restore edilecek. Değerli tahta işlemeleri ile tanınan Halep Odası’nın yanı sıra Babil’den kalma 2600 yıllık İştar Kapısı da restore edilecek eserler arasında yer alıyor. Yılda 800 bin ziyaretçiyi ağırlayan Pergamon Müzesi’nin restorasyon sürecinde kapanmasa da ziyaretçi sayısında bir düşüş olacağı tahmin ediliyor.