Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) iklim değişikliği ile mücadelede zamanın daraldığını açıkladı.
WMO’nun yıllık raporunda atmosferdeki karbondioksit oranlarının sanayileşme öncesi seviyenin yüzde 40 üstüne çıktığını belirtildi.
Rapora göre, karbondioksit emisyonlarındaki artış atmosferdeki sera gazı oranını geçen yıl rekor düzeye çıkardı, son 30 senenin en büyük sera gazı artışı 2012-2013 yıllarında yaşandı.
Bianet'in haberine göre, raporda dünyada sadece karbondioksit oranının değil, karbondioksit salma hızının da arttığına yer verildi.
"Son çağrı"
WMO iklim değişikliğinin etkileri arasında daha güçlü hava olaylarının gerçekleştiğini de belirterek küresel bir iklim anlaşmasının gerekliliğini bir kez daha vurguladı.
Küresel ısınmayı iki derece sınırında tutabilmek için bilimin gerekli bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu söyleyen WMO Genel Sekreteri Michel Jarraud da hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
“Ne kadar vakit kaybedersek, mücadele de bir o kadar hem zorlaşacak hem de pahalıya patlayacak. Eğer şimdi bir şeyler yapılmazsa bir noktada artık istenilen hedeflere de ulaşmak imkansız olacak. Şu an hala sonuç alınabilir ama bunun hemen olması gerekiyor.’‘
Zirve toplanacak
WMO hava, kara ve okyanuslar arasında gerçekleşen karmaşık etkileşimler sonrasında ısınan gazların ne kadar atmosferde kaldığının kayıtlarını tutuyor.
Karbondioksit emisyonlarının büyük bir bölümü okyanuslar tarafından emiliyor.
Birçok ülkenin devlet başkanı 23 Eylül’de, New York'ta, konuyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon başkanlığında toplanılacak özel bir zirvede biraraya gelecek.