Ürgüp'ün Şahinefendi Köy’ünde ortaya çıkarılan MS 4'üncü yüzyıla ait Sobesos antik kentinin mozaiklerini gördüğünüzde bir sanatçı az önce işini bitirmiş de gitmiş sanabilirsiniz.
Toprağın altında 16 yüzyıldır büyük bölümü bozulmadan duran bu mozaiklerin korunması için üzerlerine uzay çatı yapılması gerekiyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ödenek bulamadığı için mozaikler kışı branda altında geçirecek gibi gözüküyor. Tabii Ürgüp Belediyesi uzay çatı için gereken 70-80 milyar lirayı verecek bir sponsor bulamazsa.
KAZIYI KAÇAKÇILAR BAŞLATMIŞTI!
Sobesos antik kentindeki arkeolojik çalışmalar geçen yıl arkeologlardan önce, tarihi eser kaçakçıları tarafından başlatıldı. Müze Müdürlüğü, Roma Dönemi ve Erken Bizans Dönemi'nde yerleşime sahne olmuş Sobesos'un yerini biliyor ancak müzenin kaynakları yetmediği için kazı başlatılamıyordu.
Kaçakçılar, kentin bir bölümünü ortaya çıkarınca iş birden Nevşehir Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi Müdürü Arkeolog Halis Yenipınar başkanlığnda bir kurtarma kazısına dönüştü. Yenipınar ‘‘Müzelerin, ben kazı yapacağım, diye kazı başlatma yetkisi ve bütçesi yok. Kaçırılmadan şüphe edince olanları kurtaralım diye kazı çalışması başlatıldı. Ürgüp Belediyesi'nin de araç gereç desteğiyle geçen yıl ilk olarak 18'e 28 metre boyutlarında bir toplantı salonunun taban mozaiği ortaya çıktı. Önce mozaikleri müzeye kaldıralım diye düşündük ama daha sonra yerinde korunması fikri ağırlık kazandı.’’
Sonraki kazı çalışmalarında hamam yapısının içinde de çoğu daha dün döşenmiş kadar iyi korunmuş mozaiklerden bulundu. Ayrıca kentte bir vaftiz havuzu, üzeri haç motifli tüf taşı ile kaplı bir mezar da ortaya çıkarıldı.
Müze müdürlüğü 500 metrekarelik toplantı salonunun korunması için uzay çatı projesi çizdirdi. Ancak ödenek çıkmayınca geçtiğimiz kış mozaiklerin üzerini branda ile örterek yağış ve diğer dış etkilerden korumaya çalıştı, bu arada ödenek için de ikinci kez başvuru yapıldı. Müze müdürü Halis Yenipınar, branda ile örtmenin geçici bir çözüm olduğunu, mozaiklerin uzun süre dış etkilere dayanamayacağını söylüyor.
Uzay çatının bu yıl 70-80 milyar liraya malolacağını tahmin eden Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş de kışa girmeden projenin bitirilmesi için sponsorlara çağrı yapıyor.
Bu arada arazi hálá iki vatandaşa ait tarlanın üzerinde olduğu için kamulaştırılma işleminin de yapılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarla sahipleriyle görüşerek ilk adımı atmış. Ödemiş, ‘‘Bu antik kenti bir açık hava müzesine dönüştürebiliriz. Kapadokya, 13 bin yatak kapasitesi olan bir yer. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ürgüp'te yaptığı Uluslararası Kongre Merkezi de bitmek üzere. Böylece turizm trafiği durgun olan Ürgüp Mustafapaşa-Şahinefendi-Soğanlı koridorunda turizmi canlandırabiliriz. Ancak koruyamazsak hem tarih zarar görecek hem de turizm’’ diyor.