Bosna Savaşı sırasında Hırvat ordusunun top atışlarıyla yıkılan ve 23 Temmuz'da açılacak olan Mostar Köprüsü’nün restorasyonu tamamlandı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen Mostar Köprüsü, Türk-Osmanlı mimarisinin Balkanlar’daki simgeleri arasında yer alıyor. Köprüde Türkiye’yi anımsatan ay yıldızlı bir taş bulunuyor.
Taşıyıcı kemeri 3,95 metre genişliğinde olan köprünün kemer açıklığı 28,60, su yüzeyine olan mesafesi ise 19,5 metre. UNESCO, Mostar Köprüsü'nün bulunduğu kompleksin restorasyonu için 20 milyon dolarlık projeyi hayata geçirdi.
Çalışma, Dünya Bankası, Avrupa Bankası ile Türkiye, İtalya ve Hırvatistan gibi ülkelerin bağışlarıyla yürütüldü. Türkiye'nin 1 milyon dolar katkıda bulunduğu proje kapsamında, köprünün çevre araştırma, temel güçlendirme ve kemer inşaatı Türk firmaları tarafından yapıldı.
Köprünün temel restorasyonu orijinaline sadık kalınarak 2003 sonunda tamamlandı.
Bin 88 taş teker teker incelendi, yerine kondu
Mostar Köprüsü’nün restorasyonunda görev alan şirketin şantiye şefi Mimar Tolga Çolak, köprüyü oluşturan bin 88 taşı tek tek inceleyerek yerine koyduklarını anlattı. 1999’da başlanan restorasyonda önce köprünün yıkılan taşları dalgıçlar tarafında sudan çıkarıldı. Köprünün yıkılmadan önceki halinin fotogrametrik görüntüsü hazırlandı.
Köprünün birebir aslına uygun inşa edilmesi için Osmanlı tekniklerinin aynısı kullanıldı. 111 sıra taştan yapılan köprünün tamamlanma işareti olan 56. sıradaki kilit taşı, 26 Ağustos 2003’te yerine konulmuştu.