Mortgage Gelmeden Konut Kredileri Patladı

Kira öder gibi ev sahibi olmaya imkân sağlayacak ipoteğe dayalı konut kredisi (mortgage) yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imza bekliyor.

Ekonomiyi hareketlendirmesi beklenen sisteme geçilmeden konut kredilerine yönelik talep arttı. Bankalar 1999-2004 yılları arasında toplam 1,8 milyar dolarlık konut kredisi verirken, 2005'in ilk 4 ayında alınan tutar 1,2 milyar doları buldu. Yıl sonuna kadar 3,5 milyar doların aşılabileceği belirtiliyor. Uzmanlar bankaların mortgage'a uyum sağlamak için vermeye başladığı 20 yıllık uzun vadeli kredilerin faiz oranının yüksek olduğu görüşünde.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Haluk Sur, talepteki artışı AB ile ilişkiler ve istikrar ortamına bağlıyor. Türkiye'de gelişmekte olan ülkeler düzeyinde konut stokunun bulunması halinde dahi milli gelire 40-45 milyar dolar seviyesinde bir katkının üretileceğini belirten Sur, ipotekli konut sisteminin başarıya ulaşacağını kaydediyor. Haluk Sur, yabancı yatırımcıların Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne hep ilgili olduklarını, ancak geçmişte yaşanan ekonomik sıkıntıların engel teşkil ettiğini savunarak, bugünkü ortam sayesinde yabancıların daha fazla ilgi göstereceğini savunuyor.

Beşincisi düzenlenecek Gayrimenkul Zirvesi'nin tanıtımı dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Haluk Sur, Türkiye'de her yıl fazladan 300 bin konuta ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Bu ihtiyacın özellikle nitelikli konuta yönelik olduğunu kaydeden Sur, "Şu anda kimse açıkta değil, yani bu konut ihtiyacı bir şekilde karşılanıyor. Ama bu da niteliksiz konutların, gecekonduların arttığı anlamına geliyor. Sektör ne kadar çok kayıt içine alınırsa mortgage sistemi de o kadar yaygınlaşacaktır." ifadelerini kullanıyor. Sistemin çalışması için gerekli uzun vadeli fon sıkıntısına da değinen Sur, yaptıkları uluslararası görüşmeler hakkında bilgi verirken, "Özellikle ABD'li yatırımcılar Türkiye ile yakından ilgileniyor." dedi. Gayrimenkul yatırımcılarının kısa sürede ülkeye girip girmeyecekleri yönündeki bir soruya ise, "İstikrar, sisteme duyulan güven ve hacmin büyüklüğü gibi etkenlere bağlı olarak zamanla yatırıma geleceklerdir." cevabını verdi.

Türkiye'deki orta sınıfın mortgage sistemini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine de İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Başkanı Turgay Tanes, "Arjantin ve Romanya gibi ülkeler bu sistemi uygulamaya koyduysa, dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde yer alan Türkiye'nin hayata geçirmemesi düşünülemez." diye konuştu. Tanes, yabancıların ilgisinin sektördeki hisse alımlarında da görüldüğünü, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın dolaşımdaki hisselerinin yüzde 43'ünün yabancıların elinde bulunduğunu kaydetti.