‘Sıfırcı hoca’ olarak da bilinen Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye ile ilişkin bu yılın ikinci gözden geçirmesini 7 Ağustos Cuma (yarın) yapacak. Sözcü Gazetesi'nden Eren Sakarya'nın haberine göre, ekonomistler, mayıs 2013′te Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkaran Moody’s'in Türkiye değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmeyeceğini öngörüyor. Ancak ekonomistlere göre Türkiye risk faktörleri yüksek bir ülke ve Moody’s'ten bir sürpriz gelmesi olası.
"Piyasalar olumsuz etkilenir"
Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Sadi Uzunoğlu, Türkiye’deki politik risklerin yüksek olduğunu ve bu risklerin fiyatlanmadığını belirterek olası not indiriminin piyasaları oldukça olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Uzunoğlu, “Moody’s'ten olumsuz bir açıklama gelmesi halinde bu fiyatlanmamış riskler hızla piyasaları olumsuz olarak etkileyebilir. Moody’s'ten gelecek bir not indirimi, finansal piyasalardaki birikmiş olan stresi arttırır” dedi.
"Objektifliğini kaybetti"
Moody’s gibi kredi derecelendirme kuruluşları artık objektif bir yorumda bulunmadığını belirten Uzunoğlu, “Uluslararası rezervlerimizle kısa vadeli dış borç arasındaki ilişki, Türkiye ekonomisinin büyüyememesi durumu, özel sektörün açık pozisyonlarındaki riskler gittikçe artıyor. Uluslararası yatırımı pozisyonunun gayri safi milli hasılaya oranı da bozuluyor. Fakat Moody’s'in bu etkenleri göz önünde bulundurarak bir yorumda bulunmayacağını ve Türkiye’nin kredi notuyla oynamayacağını düşünüyorum. Çünkü, Türkiye’de 160 milyar dolarlık bir yabancı yatırım portföyü var. Bu yatırımcıları Türkiye’ye çağıran da Moody’s'in kendisi. Şahsen Moody’s'in şu an yabancılar için çok büyük risk oluşturacak bir karara imza atacağını düşünmüyorum” dedi.
"Risk almaz"
TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, yaptığı yazılı açıklamada Moody’s'in siyasi belirsizliğin sürdüğü Türkiye için kredi notu açıklamasını yarın pas geçmesini beklediklerini, fakat hükümet kurulamadığı takdirde ileride not indirimi beklediklerini ifade etti. Öktenin açıklaması şu şekilde:
“Önemli siyasi belirsizlikler içinde, bir kredi derecelendirme kuruluşunun risk alıp, ülke değerlendirmesi açıklayamayacağı görüşündeyiz. Ülke değerlendirmesinin tekrar seçimler ya da koalisyon hükümeti kesinleştikten sonrasına ertelenmesini bekliyoruz. 45 günlük hükümet kurma süreci içindeyiz. AKP-MHP görüşmeleri belirsizliği var. CHP Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Anayasa’nın 114. Maddesi üzerine yaptığı açıklamaların belirsizliği var. Bu belirsizliklerin Moody’s ülke değerlendirmesinde pas geçmesine neden olacağını düşünüyoruz.2015 senesi için Türk lirası varlıklar için gördüğümüz en büyük riski Moody’s’in kredi notumuzu yatırım yapılabilir kategori altına indirilmesi olduğunu defalarca tekrarlıyoruz. Hükümet kurulamaması ve tekrar seçimlere Kasım’ın 3. Haftasonu sonrası gidilmesi durumunda kredi notumuzun yatırım yapılabilir kategori altına indirilme olasılığını yüksek görüyoruz."
"Erken seçim açıklaması risk olur"
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı ise, enflasyonu düşen ve büyümesini sürdüren Türkiye için Moody’s'ten veri nedenli bir kredi notu indirmesi beklemediklerini söyledi “Ancak, Türkiye politik riskleri yüksek bir ülke. Başbakan Davutoğlu’nun yapacağı olası bir “erken seçim” açıklaması gelirse Türkiye için riskli bir gözden geçirme olur” dedi.
Moody’s, 11 Nisan 2014 tarihinde, Türkiye’nin not görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirirken, “Baa3″ ile “yatırım yapılabilir” seviyede bulunan kredi notunu teyit etmişti.