Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Ülke Notu Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Alpona Banerji, seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği ortadan kaldırdığını ancak kredi notunu uygulanacak politikaların belirleyeceğini söyledi. Dünya Gazetesi'nin Reuters'ten derlediği habere göre Banerji Moody's Türkiye konferansında "Seçim sonuçları siyasi belirsizliği ortadan kaldırıyor ancak not görünümünü politikaların oluşturulacağı ortam, yavaşlayan ekonomik büyüme, yüksek enflasyon ile baş edebilecek politikalar belirleyecek" dedi.
Moody's Ülke Notu Birimi Kıdemli Başkan Yardımcısı Banerji, Türkiye dahil beş gelişmekte olan ülkenin dış kırılganlıklarını karşılaştırdığı sunumunda şunları belirtti: "Fed'in para politikasını sıkılaştırması kura yapacağı etki ve artan riskten kaçınma üzerinden Türkiye ve diğer gelişen ülkelere yansıyabilir. Finans piyasalarındaki oynaklık karşısında en kırılgan gelişen ülke Türkiye, ancak Brezilya da tam olarak korunamıyor. Dış borç yaratan akımlara bağımlılık geçen yıllarda belirgin ölçüde azaldı, ancak beş gelişen ülke arasında en çok Türkiye bağımlı. Düşük döviz rezervi Türkiye'nin kırılganlıklarına dikkat çekiyor."
Türkiye'nin dış kırılganlıklara çok açık bir ülke olduğunu belirten Banerji, "Türkiye dış kırılganlıklara büyük ölçüde açık; cari açık yüksek, cari açığın finansmanı endişe kaynağı, döviz rezervleri yeterli değil Türkiye'nin cari açığı daraldı ancak yüksek; düşük enerji fiyatları daralmayı destekliyor. Cari açığın finansmanı dış borç ve portföy yatırımlarına dayanıyor" dedi.
Türkiyenin kamu maliyesinin gücüne işeret eden sunumda, "Türkiye'nin döviz rezervleri finansman gereksinimiyle karşılaştırıldığında görece düşük. Toplam dış borçtaki artış devletten ziyade özel sektörden kaynaklanıyor. Türkiye'nin ekonomi politikaları sonuçsuz kalan (Haziran) seçimden dolayı gecikti, ancak kamu maliyesi yeterli. " ifadeleri kullanıldı. Moody's Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3", kredi notu görünümünü ise "negatif" olarak değerlendiriyor.