MO'nun Yeni Genel Başkanı Eyüp Muhcu



TMMOB Mimarlar Odası 42. Olağan Genel Kurulu'nun ardından gerçekleştirilen seçimleri “Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar” grubu kazanırken, yeni Genel Başkan Eyüp Muhcu oldu.



 



TMMOB Mimarlar Odası 42. Olağan Genel Kurulu ve seçimleri 16-17-18 Nisan tarihlerinde mimar delegelerin yoğun katılımı ile Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrası, 961 delegenin hazır bulunduğu seçimlere; “Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar” ve “Demokrasi İçin Mimarlar Platformu” olmak üzere 2 ayrı liste katıldı. Seçimleri, Çağdaş Demokrat Mimarlar grubu kazanırken, yeni Merkez Yönetim Kurulu'nun 22 Nisan'da gerçekleşen ilk toplantısında, Genel Başkanlığa Eyüp Muhcu seçildi.

Oda'dan yapılan açıklamaya göre, 41. dönem çalışma raporlarının sunulduğu ve gündemdeki konular üzerine kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı Genel Kurulda, yaşanmakta olan sürecin özgün koşulları 3 başlık altında belirlendi:

1. Demokrasi sorunu: Genel olarak ülkemizin, özel olarak meslek alanımızın ve Meslek Odalarının karşı karşıya bulunduğu anti-demokratik süreçler her alanda demokrasinin savunulmasının önemini daha da arttırmaktadır.

2. Kentsel kaos: Kentlerimizde bilime, mimarlık ve şehircilik ilkelerine aykırı uygulamaların; kamu varlıklarının pazarlanmasının ulaştığı düzey yaşanmakta olan kentsel kaosun katlanarak devam etmesine neden olmuştur. Toplumumuz tarafından “kent yağması” olarak nitelenen bu süreç karşısında; yaşamın, çağdaş ve bilimsel bir planlamanın, kamu varlıklarının, tarih ve doğa değerlerinin savunulması için tüm duyarlı kesimlerle birlikte seferber olunmasını zorunlu kılmaktadır.

3. Ekonomik kriz: Küresel ölçekte yaşanmakta olan ekonomik kriz, zaten yapısal sorunları olan ve her bakımdan krizler içersinde çalkalanan ülkemizi derinden etkilemiş ve var olan ekonomik kriz daha büyük boyutlarda yaşanmaktadır. Mimarlık ve meslek alanımız bu süreçlerden en çok etkilenenlerin başında gelmektedir. Bu çerçevede mimarlık ve meslek alanımızın savunulması; meslektaşlarımızın desteklenmesi ve Oda yapısının güçlendirilmesi önem kazanmaktadır.

Toplantıda yapılan ortak değerlendirmelere bağlı olarak, gündemde yer alan kapsamlı sorunların üye ve örgütsel seferberliğe dayalı bir “Dayanışma Süreci” ile aşılabileceği vurgulandı.

Genel Kurul sonrası, 961 delegenin hazır bulunduğu seçimlere; “Çağdaş Demokrat Toplumcu Mimarlar” ve “Demokrasi İçin Mimarlar Platformu” olmak üzere 2 ayrı liste katıldı.

Seçimleri kazanan Çağdaş Demokrat Mimarlar grubunun görev dağılımı ise Merkez Yönetim Kurulu'nun 22 Nisan tarihinde yaptığı ilk toplantıda belirlendi. Bu dağılıma göre; Genel Başkan Eyüp Muhcu, Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya; Genel Sekreter Necip Mutlu; Genel Sayman Nurdan Topoğraf, üyeler Ali Ekinci, Can Diril ve A. Zafer Okuducu olarak belirlendi.

TMMOB Mimarlar Odası 42. Dönem Genel Kurulu’nun ardından yayımlanan sonuç bildirisi ise şöyle:
 
GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRİSİ

"2. Dünya savaşından bu yana yaşanan en büyük ekonomik krizin yıkıcı etkileri dünyada ve ülkemizde tüm toplum katmanları ile birlkte mimarlık ortamında da şiddetle hissedilmektedir.

Mimarlar odası 42. Olağan Genel Kurulu böyle bir ortamda; dünya ve ülke sorunlarını kent ve mimarlık bağlamında değerlendirirken; ülkemiz mimarlarının örgütlü gücü olan Mimarlar Odası’nın mesleki alandaki çalışmalarının yanı sıra kamu ve toplum yararı doğrultusunda çalışmalarını sürdürmesi 56 yıllık geleneğinin gereğidir.

Yaşanan küresel krizin odağında “mimarlık ve kent mekanı” bulunmaktadır. En temel haklar arasında yer alan barınma hakkının doyumsuz bir rant hırsıyla karşılandığı neo-liberal ekonomik sistem dünyanın çeşitli bölgelerinde özellikle yoksulların yerlerinden edilmelerine yol açmıştır. Bu koşullarda mimarlara düşen görev; mimarlığı, barınma hakkının çözümünde toplumsal duyarlılıkları öne çıkarmalarıdır.

Küresel krize çözüm önerilerinden biri olarak sunulan “kentsel dönüşüm” süreçleri , küresel sermaye ve yerel ortaklarının baskısı altında “kentsel ve kültürel yıkım” haline dönüşmüştür. Özellikle kamu kaynaklarının ve alanlarının yağmalanmasına dayanan bu uygulamaların durdurulması zorunludur.

Ülkenin yeni bir Anayasa ihtiyacı yıllardır tüm toplum kesimlerince dile getirilen bir gerçektir. Ancak mevcut siyasal iktidarın diğer siyasi partiler ve toplum kesimleriyle bir konsensus arayışına hiç gerek duymadan sürdürdüğü Anayasa çalışmalarının toplumun ihtiyacını karşılayan bir Anayasa oluşturması mümkün değildir. Bu nedenle özgürlükçü, çoğulcu, barışçı, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışı ortak paydasında, toplumun bütün kesimlerinin siyasal katılımına olanak tanıyan yeni bir Anayasa’nın katılımcı süreçlerle hazırlanmasına ihtiyaç vardır.

Ülkemiz insanlarının binlerce yıllık ortak geçmişinden süzülen barış içinde bir arada yaşama iradesini zayıflatacak nefret duygularını körükleyen gelişmeler endişe vermektedir. Bu koşullarda insanların uygarca barış ve kardeşlik içersinde yaşayabileceği demokratik bir toplum hepimizin özlemidir. Etnik sorunların demokratik, adil bir barış ve temel insan hakları çerçevesinde çözümü şarttır.

“Kentsel Dönüşüm” adı altında TOKİ’ye emanet edilen kentlerin hoyratça hırpalanmasına devam edilmektedir. Mimarlar Odası, yerel yönetimlerin ve merkezi otoritenin ülkenin her coğrafyasında uygulanan kişiliksiz şablonlarla yeni gelişme alanları açmak yerine, öncelikle yerel değerleri içeren mevcut yaşam alanlarını toplumsal aktörlerin karar süreçlerine katılımı ile sağlıklı ve yaşanır duruma getirilmesini savunmaktadır.

İktidarın çeşitli devlet kurumları aracılığı ile alt yapısını oluşturduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini işlevsizleştirme girişimleri dikkat çekici hale gelmiştir. İdarelerin uygulamalarını toplum yararına ve kamu yetkisi kullanarak denetlemek meslek kuruluşlarının ülkeye hizmet yolunda asli görevlerinden biridir. Ne Mimarlar Odası’nın ne de diğer meslek örgütlerinin bu sorumluluklarından vazgeçmesi düşünülemez. Mimarlar Odası, bu doğrultudaki girişimlere karşı tüm meslek kuruluşları ile dayanışma içerisinde ve kamuoyu desteğini de arkasına alarak mücadele etmekte kararlıdır."