Geçen yıl hem iç piyasada daralan hem de ihracatta istediği büyümeyi gerçekleştiremeyen mobilya sektörüne navlun müjdesi geldi. Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre, uzun süredir navlun desteği için Ankara’nın yollarını aşındıran sektör temsilcileri, sonunda navlun sözünü aldı. 15 gün içinde navlun desteğinin detaylarıyla ilgili resmi açıklamanın yapılması bekleniyor. Navlun desteği ile özellikle Afrika ve Uzakdoğu pazarları hedefleniyor. Şimdiden anlaşmalar yapılmaya başlandı. Navlun desteği ile ilgili açıklamalar yapan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı İsmail Doğan, mobilyada navlun desteğinin hazırlandığını, resmi açıklamanın 15 gün içinde yapılacağını söyledi. İsmail Doğan, desteğin belli ülkelerde navlunun tamamını belli ülkelerde de bir kısmını destekleyeceği bilgisini verdi. İlgili bakanlardan söz aldıklarını belirten İsmail Doğan, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyaretinde beraberindeki heyette yer aldıklarını hatırlatan İsmail Doğan, bu temaslar sırasında da konunun bir kez daha gündeme geldiğini söyledi.
Mobilya AVM’si için hazırlık
Mobilya sektörünün ihracatını bu yıl yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini kaydeden İsmail Doğan, navlun desteğinin gelmesiyle bunun en az yüzde 25 olacağını dile getirdi. Özellikle Orta ve Batı Afrika’da Türk mobilya sektörü için ciddi potansiyelin olduğunu söyleyen İsmail Doğan, “Afrika bizim 40 yıl önceki halimiz gibi. Gelişmeye çok açık alanlar var. Mobilyada orada ilk girenlerden olmalıyız. Şimdi Çinliler mobilyada o coğrafyada hakim. Ancak biz onlarla çok rahat rekabet edebiliriz. Çin’i tabiri caizse duman edebiliriz” dedi. Dernek olarak Türkiye’de bir mobilya AVM’si kurma çalışmalarının devam ettiğini ifade eden İsmail Doğan, orta vadede hedeflerinin Afrika’da Türk markalarını çatısı altında toplayan bir AVM kurmak olduğuna dikkat çekti. Türk markalarının Afrika ile ilgili temaslarını yoğunlaştırdığı bilgisini veren İsmail Doğan, Doğtaş- Kelebek olarak kendi firmasının da Gana ve Kenya’da mağaza açmak için anlaşma yaptıklarını, tüm MOSDER üyelerini Afrika’da mağazalaşma adına bilgilendirme toplantıları yapacaklarını sözlerine ekledi.
“Yakın coğrafyadan uzaklaşmak gerek”
TOBB Mobilya Meclis Sektörü Başkanı Davut Doğan, navlun desteği ile ilgili Ankara’dan onayın çıktığını kısa bir süre içinde detaylarıyla ilgili resmi açıklamanın geleceğini dile getirdi. Sektörün geçen yıl iç pazarda yüzde 10 daraldığını, ihracatta da 2015 seviyelerinde kaldığını hatırlatan Davut Doğan, “Navlun desteği bizi çok motive edecek. Bu sayede Afrika’da ve Körfez ülkelerinde ciddi açılım gerçekleştireceğiz” dedi. Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, mobilya sektörünün ihracatında önemli yeri olan yakın coğrafyada ülkelerin kendi iç sorunlarından dolayı sıkıntılı olduğunu, dolayısıyla mobilyacıların ihracatta bu sıkıntıları aşmak adına uzak coğrafyalara gitmeleri gerektiğini söyledi. Afrika ve Uzakdoğu için navlun desteğinin şart olduğunu ifade eden Yanıkçıoğlu, desteğin gelmesiyle bütün piyasanın olumlu etkileneceğini dile getirdi.
"Kayıtdışılığı KDV indirimiyle bitirebiliriz"
TOBB Mobilya Meclis Sektörü Başkanı Davut Doğan, sektörün navlun desteğinden sonra acil bir şekilde KDV desteği beklediğini söyledi. KDV’nin tekstildeki gibi yüzde 8’e indirilmesinin sektörde hem kayıtdışılığı azaltacağını hem de yeni yatırımların önünü açacağını kaydeden Doğan, sektörde yüzde 50’yi bulan kayıtdışılık tehlikesine dikkat çekti. “Doğan, sektörde 10-15 yıldır ne yeni yatırım oldu, ne yeni marka geldi. Kayıtdışılığın bu seviyede olduğu bir sektör yatırımcı için cazip değil. Yabancılar ise hiç gelmiyor. Sadece bir markada yabancı yatırımcı payı var. Ancak KDV desteği gelir, beraberinde kayıtdışılık da azaldığında sektör yatırım anlamında canlanacaktır” ifadelerini kullandı. Davut Doğan, kayyum yönetimindeki büyük mobilya şirketlerinin satış sürecine bu yılın ilk 3-4 ayında şahit olacağımızı, sektörün buna odaklanacağını kaydetti.