Mobilya ve Ağaç Sektörünün Geleceği Tartışıldı



Ağaç bazlı panel sektörünün global markası Kastamonu Entegre’nin ana sponsorluğunu üstlendiği, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) tarafından düzenlenen 2022 Başkanlar Kurulu Hizmet İçi Eğitim Semineri’nde, 18 milyar dolar büyüklüğe sahip mobilya ve ağaç sektörlerinin Türkiye ekonomisine katkıları ve geleceğe ilişkin vizyonları ele alındı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkan Yardımcısı Reşat Benli, Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanları Canan Yıldız ve Nazan Zer Irak’ın yanı sıra Türkiye genelinde 148 odanın başkanları, başkan vekilleri ve bağlı meslek odalarının yönetim kurulu üyelerinin katıldığı seminerin açılış konuşmasını Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız gerçekleştirdi.

Konuşmasında, ağaç ürünleri ve mobilya sektörlerinin birbiriyle uyumlu ve beraber çalışmasının önemine dikkat çeken Yıldız, “Sektörümüzün dünya sıralamasındaki yeri ülkemiz için gurur kaynağıdır. Dünya pazarında MDF üretiminde ikinci, laminat parke üretiminde üçüncü, yonga levha üretiminde dördüncü sıradayız” dedi.


1 milyon kişiye istihdam sağlanıyor
Mobilya ve ağaç sektörlerinin 18 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Yıldız, her iki sektörün 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek cari açığa olumlu katkı verdiğini ve 1 milyon kişiye istihdam sağladığını söyledi. Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yılda 13 milyon metreküp üretim kapasitesi ile dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Türkiye ağaç bazlı levha sektörü, mobilya sektörü ile birlikte ülkemizde cari fazla veren nadir sektörlerden biri. MDF ve yonga levhada dünya üretiminin yüzde 5’ini, laminat parkede ise yüzde 10’nunu üretiyoruz. Sektörümüzün yerli ve milli özelliği ile mobilya sektörünün rekabet gücünün artmasına doğrudan katkı sağlıyoruz.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk şirket olan Kastamonu Entegre’nin Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya yatırımlarıyla Türkiye dahil 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüştüğünü belirten Haluk Yıldız “Devam eden yurt için ve yurt dışı yatırımlarımız neticesinde, üretim sıralamasında sektörümüzde dünyanın 5. büyük üreticisiyiz. Ana ürün gruplarımız MDF, yonga levha, laminat parke ve kapı panelinin her birinde ise dünyanın ilk 4 üreticisi arasında yer alıyoruz. Dünya laminat parke üretiminin yüzde 6’sını tek başımıza gerçekleştiriyor, altı kıtada 100’den fazla ülkeye ürünlerimizi ulaştırıyoruz”diye konuştu.

Seminer sonunda Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız’a teşekkür plaketi takdim etti.

 

*

Kastamonu Entegre Hakkında

Yüzde yüz yerli sermayeli bir şirket olarak Kastamonu’da üretime başlayan şirket, Türkiye’nin sanayileşme yolunda atılmış cesur adımlarından biri olarak, ağaç bazlı panel sektöründe yarım asrı aşkın süredir kesintisiz üretim yapmaktadır. Yurt içinde Kastamonu, Gebze, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana olmak üzere 6 lokasyonda üretim tesisi olan Kastamonu Entegre; sektöründe yurt dışına yatırım yapan ilk firma olarak Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya, İtalya ve Türkiye yatırımları ile 6 ülkede üretim yapan global bir markaya dönüşmüştür. ABD’de ise odun yongası tedarik ve lojistik süreçlerini yürüttüğü bir şirketi vardır.

Kastamonu Entegre, 20 yılı aşkın süredir devam eden yurt dışı yatırımlarıyla ağaç bazlı panel sektöründe dünyanın en büyük beşinci, Avrupa’nın ise dördüncü büyük üreticisi olmuştur. Ana ürün grupları olan MDF, yonga levha, laminat parke, kapı paneli ürünlerinin her birinde dünyanın en büyük 4 üreticisinden biridir. Dünya laminat parke üretiminin %6’sını tek başına üretmektedir.  %30 pazar payı ile Türkiye’nin sektör lideri olan Kastamonu Entegre; aynı zamanda Çin’den Amerika’ya, Avustralya’dan Kanada’ya altı kıtada 100 ülkeye yaptığı ihracatla her yıl açık ara sektör birincisidir.

1,9 milyar dolarlık cirosu ve üretimdeki gücü, bilgisi ve tecrübesiyle, yurt içi ve yurt dışı üretim tesis ve ofislerinde yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu; MDF ve yonga levha, laminat parke, tezgah ve kapı paneli ürünleri ile toplamda 6,5 milyon m³/yıl ağaç bazlı panel üretim kapasitesine sahip üretim tesislerinde her gün 4.500 konutun yaşam alanlarını oluşturacak hacimde üretim yapılmaktadır. Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasında son on yıldır ilk 50 firma arasındadır. “İtalya’nın En Büyük Türk Yatırımcısı” unvanına sahip olan Kastamonu Entegre, aynı zamanda Rusya’nın en büyük MDF üreticisi ve ihracatçısıdır.

Kastamonu Entegre, Türk Standartlarına uygunluk ve EPD belgesine sahip ürünlerini, müşteri talepleri doğrultusunda; yanmayı geciktirici (FR), neme dayanıklı (MR), FSC sertifikalı, CARB/EPA ve F**** standartlarında üretebiliyor. “Floorpan” ve “Artfloor”, üretimde çevre dostu malzemelerin kullanıldığını ve ürünlerin insan sağlığına zararlı maddeler içermediğini gösteren “Blue Angel (Mavi Melek)” sertifikasına sahip ilk Türk parke markalarıdır.  Doğal dengeyi koruma ve topluma katkı sağlama misyonuyla hareket eden şirket, Türkiye ağaç bazlı panel sektörünün ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırlamıştır. Geleceğin teknolojilerini geliştirmek amacıyla kurduğu Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge merkezinde, ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve ileri malzeme teknolojileri üzerine çalışmaları gerçekleştirmektedir.