Mobil Deprem Uygulaması Hayata Geçti



Türkiye’deki depremleri izleyen ve gerek deprem izleme gerekse de erken uyarı ve güçlendirme konusunda birçok proje gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yeni bir mobil uygulamayı hayata geçirdi.Deprem Bilgi Sistemi (DBS) adı ile tüm Android telefon ve tabletler, iPhone ve iPad’lere yüklenebilen bu uygulamanın amacı, Türkiye ve yakın çevresinde gerçekleşen depremler hakkında kullanıcıları bilgilendirmek, Türkiye’nin depremsellik tarihinin verilerine ulaşma imkânı sağlamak. Aynı zamanda kullanıcıların bulundukları konumda meydana gelmiş olan tarihi depremleri de harita üzerinde görüntülemesine imkân vermek.

Uygulama aynı zamanda bir deprem olduğunda bunu hisseden ve uygulamayı cep telefonu veya tabletlerine kurmuş olan kullanıcılara depremi nasıl hissettiklerini Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne iletme imkânı sunuyor. Bu sayede herhangi bir deprem olduğunda o depremin nerede nasıl hissedildiği ve depremin verdiği hasarın konumunun tespiti mümkün oluyor.

Buna benzer birçok deprem uygulaması var ancak hiçbirinin Deprem Bilgi Sistemi’nde olduğu gibi bilimsel dayanakları yok. DBS’nin diğerlerinden farklı ve dikkate değer olmasının  sebebi, rasathanedeki sismograflara ve ana bilgisayara bağlı olarak çalışması. Öte yandan iOS ve Android telefon kullanan herkesi mobil bir sismograf haline getiren bu uygulama, topladığı veriler ile ileride yaşanabilecek olası büyük bir depremlerde kurtarma ekiplerinin doğru yönlendirilmesine ve en doğru hasar raporlarının çıkarılmasına büyük katkı sağlayacak.

Deprem Bilgi Sisteminin sorunsuz çalışabilmesi için mobil cihazınızın konum bulma servisi açık olmalı ve uygulamaya konum bulma yetkisinin verilmesi gerekiyor.

Uygulamalar ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Android için Deprem Bilgi Sistemi

iOS için Deprem Bilgi Sistemi