MMO Başkanı Emin Koramaz, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı mesleklerinin mesleki denetimlerini odaları dışlayarak sözde "özerk" bir kuruma devredecek yasa tasarısı hakkında değişiklik istemini içeren metni milletvekillerine yolladı. Koramaz, oluşturulması düşünülen Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının mesleki yeterliliklerini denetleyemeyeceğini söyledi. Koramaz'ın milletvekillerine yolladığı metinde Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı ile Mühendislik Mimarlık Hakkında Kanun ve TMMOB Kanunu arasında çelişki olmaması için yapılması gereken değişiklikleri sıraladı.
Mühendis, mimar ve şehir plancılarının Mesleki Yeterlilik Kurumu kapsamından çıkarılması gerektiğini belirten Koramaz, "Kurulması istenilen kurum, mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının yeterliliklerinin esaslarını belirleyemez, denetimini, ölçmesini, belgelendirmesini ve sentifikalandır-masını yapamaz, yapmamalı" dedi.
Metinde, 70'e ulaşan meslek disiplininin 23 odada temsil edildiğini ve TMMOB'nin, tasarıda belirtilen mesleki yeterlilik kurumunun kuruluş amacı olan, ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterlilik esaslarının belirlenmesi faaliyetlerinin eksiksiz ve kapsayıcı olarak gerçekleştirilebilmesi için en az her odadan bir üye ile temsil edilmesi gerektiğini vurgulandı.
Metinde, açılacak sınavlarda başarı gösterenlere, kurum tarafından onaylanmış mesleki yeterlilik düzeyini gösteren belge veya sertifika verilmesi gerektiği belirtilerek, esas ve usullerin Kurum Genel Kurulu'nca çıkartılacak yönetmeliklerle düzenlenmesi istendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve Meclis gündemine alınan Mesleki tasarı hakkında MMO Başkanı Emin Koramaz konuyla ilgili Birgün'ün sorularını yanıtlarken tasarının kendi içinde bile çelişkili olduğu ve yasa tekniğine aykırı olduğunu vurguladı. Söz konusu tasarının AB uyum sürecinin gereklerine göre düzenlendiği iddiasını inandırıcı bulmayan Koramaz, AB'deki uygulamalarla çelişkilere de dikkat çekti.
Tasarının, yüksek öğrenim dışındaki eğitim programları ile edinilen meslekleri kapsamasına rağmen bunu aşan boyutları olduğunu belirten Koramaz, "'Ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve mesleki alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek' ifadesinde olduğu gibi tasarı bir yandan dar bir çerçeve bir yandan da yasa tekniğine aykırı bir içerik taşımaktadır" dedi.
Koramaz, "Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki yeterliliklerinin öngörülen kurum tarafından saptanacağı düşünülüyor ise bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığını vurgulamak istiyoruz. Zira mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleklerini uygulama kuralları, meslek içi eğitim ve belgelendirme işlemleri, ilgili Yasa ve Yönetmelikler uyarınca bizatihi meslek odalarınca yapılır ve yapılmaktadır. Bu dünyada da böyledir. Ülkemizde de Meslek Odalarının kuruluş felsefesi ve yasaları, meslek kurallarının, yeterliliğin, meslek içi eğitimin Odalar tarafından yapılması esasına dayanmaktadır. Bu yetkinin mühendislik, mimarlık ve şehir planlamasıyla ilgisi olmayan sözde "özerk" bir kuruma devredilmesi ise kabul edilemez" şeklinde konuştu.