Mitsubishi Electric, GOSAT-GW Uydusu Geliştiriyor



Mitsubishi Electric Corporation, Japon Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA) tarafından GOSAT serisinin üçüncüsü olan Dünya Sera Gazı ve Su Çevrimi Gözlem Uydusu’nun (GOSAT-GW) yüklenicisi olarak seçildiğini ve geliştirme faaliyetlerine başladığını duyurdu. Mitsubishi Electric, Japonya Çevre Bakanlığı ve Ulusal Çevre Çalışmaları Enstitüsü için sera gazı gözlemi, JAXA içinse su çevrimi gözlemi yapacak olan GOSAT-GW uydusuyla küresel ısınma ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin önlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. GOSAT-GW, iklim değişikliğinin daha hassas tahmin edilmesini sağlayarak bilimsel ve teknolojik metotları bir sonraki aşamaya taşıyacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Öne Çıkan Özellikler

Küresel sera gazı yoğunluğunu hassas gözlemek için yeni sensörler
GOSAT-GW, sera gazı salımının daha net bir şekilde tahmin edilmesi amacıyla geniş bir alanda ve yüksek bir hassasiyet düzeyinde karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının yoğunluğunun gözlenmesi için Toplam Antropojenik ve Doğal Emisyon Haritalayıcı SpectrOmeter-3 (TANSO-3) adı verilen bir sensöre sahip. TANSO-3'ün küresel gözlem modu, dünya üzerindeki geniş alanları kesintisiz olarak kapsayacak ve önceki modellere göre daha fazla gözlem noktası sağlayacak. Daha önce fırlatılan GOSAT-2'ye ("Ibuki-2") göre üç kat daha yüksek uzamsal çözünürlüğe sahip detaylı bir gözlem moduna sahip olan TANSO-3, sera gazlarının daha hassas bir şekilde gözlenebilmesine imkân tanıyacak.

Daha iyi bir su çevrimi ve meteorolojik izleme için arttırılmış jeofiziksel miktar gözlemi
GOSAT-GW dünyanın kara, deniz yüzeyi ve atmosferdeki suyun jeofiziksel miktarlarını tahmin edecek yeni Gelişmiş Mikrodalga Tarama Radyometresi 3 (AMSR3) ile donatılacak. AMSR3; yağış, su buharı, deniz buzu ve deniz yüzeyi sıcaklıkları gibi hidro-jeofiziksel koşulların daha doğru tahmini için önceki uydulara göre daha fazla sayıda frekans bantları kullanacak. Gözlemlerden elde edilen verilerin, meteorolojik kuruluşların tayfun, şiddetli yağmur ve diğer iklim koşullarının tahmin isabetliliğini artırması bekleniyor. Ayrıca iklim değişikliğinin su çevrimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için ayrıntılı bilgiler sunacak GOSAT-GW, iklim değişikliğinin günlük yaşam üzerindeki etkilerini belirleme ve gerekli karşı tedbirleri hazırlama çabalarına da katkıda bulunacak.

GOSAT-GW'ye Genel Bakış

Fırlatma Tarihi: 1 Nisan 2023'te başlayacak olan Japon mali yılında
Yörünge Türü:
Güneş uyumlu
Kilo:
Yaklaşık 2.600 kg
Misyon Süresi:
7 yıl
Misyon Hedefleri:
- Sera Gazı ve su çevrimi gözlemleriyle felaketlerin önlenmesine katkı sunma,

- Küresel ısınma ve iklim değişikliğine ilişkin bilimsel tahminlerin kalitesini artırmak


*

GOSAT Hakkında

Küresel ısınmayla mücadelede daha etkili tedbirler geliştirmek amacıyla karbondioksit ve metan gibi sera gazlarının konsantrasyonlarını ve su çevrimini uzaydan takip etmek amacıyla hayata geçirilen GOSAT-GW, Japonya Çevre Bakanlığı, NIES ve JAXA'nın ortak bir projesidir. GOSAT-GW, GOSAT projesinin üçüncü ve en yeni uydusudur. İlk iki proje olan GOSAT ("Ibuki") ve GOSAT-2 ("Ibuki-2") sırasıyla 2009 ve 2018 yıllarında uzaya fırlatılmıştı. Küresel ölçekte sera gazlarının gözlenmesine adanmış dünyanın ilk uydusu olarak uzaya fırlatılan GOSAT, sensörleriyle yerkürenin tüm yüzeyini kapsıyor ve elde edilen bilgiler, Japonya’nın yanı sıra küresel ısınmayla mücadelede görev alan pek çok uluslararası kuruluşa destek oluyor. GOSAT, GOSAT-2, AMSR'ler ve diğer uyduları tesislerinde üreten Mitsubishi Electric, GOSAT-GW'yi geliştirmek ve dünya gözlem teknolojilerini ileri seviyelere taşımak için köklü deneyimini kullanıyor. Mitsubishi Electric, “Eko Değişim" (Eco Changes) anlayışı ve Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu 2050’de vurguladığı gibi daha isabetli iklim değişikliği tahminlerinin yanı sıra küresel ısınmanın önlenmesinde daha etkili yöntemleri hedeflemek üzere çalışmalarına devam ediyor. 

Fotoğraf: Yörüngsinde GOSAT-GW, sanatçının çizimi