Miniatürk’ün Zemini Her Yıl Haliç’e Doğru 10 cm Kayıyor
Dünyanın en büyük minyatür kentlerinden biri olan İstanbul’daki Miniatürk’ün zemini her yıl Haliç’e 10 cm. kayıyor.
Bataklık alana dolgu yoluyla inşa edilen Miniatürk’teki bazı eserlerde, toprak kaymasından dolayı ağır çatlaklar meydana geldi. Minyatür şehirdeki eserler arasında yer alan Çırağan Sarayı, ağır hasar ve çatlaklardan dolayı yerinden kaldırılarak bakıma alındı.
Miniatürk’te hasar gören eserler Çırağan Sarayı ile de sınırlı değil. Başta İstanbul surları, Selimiye Camii, Anıtkabir, Boğaz Köprüsü ve Atatürk Olimpiyat Stadı olmak üzere birçok eserde de ciddi hasarlar bulunuyor. Daha önce de Yalıboyu Evleri, Beylerbeyi Sarayı ve Gülbaba Türbesi de çatlaklardan dolayı bakıma alınmıştı. Sezon başında tamir edilerek ziyaretçilerin ilgisine sunulan Anıtkabir’de de yeniden çatlaklar oluştu. Anıtkabir, zemin kaymasından ve ikinci sınıf malzeme kullanılmasından dolayı zor durumda. Yine Selimiye Camii’nin minarelerinde çatlaklar, kubbesi ve zemininde yarıklar göze çarpıyor. Haliç’e en yakın yerde bulunan İstanbul surlarının durumu ise daha da vahim. Üzerinde derin yarıkların oluştuğu surların bir an önce bakıma alınması gerekiyor.
Miniatürk’teki eserlerle ilgili hasarı, belediye yetkilileri de doğruluyor. Ancak bu eserlerin kurtarılması için şimdiye kadar sadece tamir yapılmış. Bakım yapıldıktan sonra yerine konulan eserlerde yeniden hasar meydana gelmesi ise yetkilileri düşündürüyor. 100’ün üzerinde eserin yer aldığı alandaki yapıların hepsi 3 yıllık garanti kapsamında. Ancak, Anıtkabir ve Atatürk Olimpiyat Stadı’nı yapan İsrailli firmaya ulaşılamadığı için, bu eserlere harcanan yaklaşık 200 milyarlık meblağ belediyenin bütçesinden karşılanmış.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından yapılan ve bir benzeri Hollanda’da bulunan, Türkiye’nin gözbebeği durumundaki Miniatürk, 25 trilyon liraya mâl olmuş ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın ‘Yeni bin yılın projesi’ adıyla hayata geçirdiği Miniatürk, Kültür AŞ eski Genel Müdürü Cengiz Özdemir’in projesiydi. 30 Haziran 2001’de temeli atılan proje, 21 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve 23 Nisan 2003 tarihinde ziyarete açılmıştı. Haliç kıyısında, 60 bin metrekarelik alana 305 makete yer verilecek şekilde tasarlanan Miniatürk’te şu anda 105 eser yer alıyor. Küçük şehirdeki her yapı 1/25 ölçekle hazırlanmış. Minyatür kentte Ayasofya Camii, Anadolu Hisarı, Galata Kulesi, Meryem Ana Kilisesi, Kız Kulesi, Artemis Tapınağı, Aspendos, Yerebatan Sarnıcı gibi birçok tarihi binanın yanı sıra Anıtkabir, Beylerbeyi Sarayı, Atatürk Hava Limanı, Boğaz Köprüsü gibi çağdaş Türk mimarisinden örneklere de yer veriliyor.
Açıldığı ilk yıl hafta içi 3 bin, hafta sonları da 10 bin kişinin gezdiği Miniatürk’ün ziyaretçi sayısında da büyük oranda düşüş var. Şimdilerde günde ortalama bin kişinin geldiği Miniatürk’ün geçtiğimiz yılki zararı 1 trilyon liraya yakın.