Kültürümüzün kayıp hazineleri olan Osmanlı dönemi savaş gemileri, bundan böyle Haliç kenarında yapılan Miniatürk’te görülebilecek.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Başak Dağgülü’nün inşa ettiği 1/25 ölçeğinde 1657 yılı yapımı ‘’Baştarda’’ sınıfı Osmanlı savaş gemisi, Miniatürk’te sergilenecek. Tamamen ahşap malzemeden inşa edilen gemi, YTÜ’nün Beşiktaş’taki Kampusü’nde bulunan bahçe havuzunda yüzdürüldü. Osmanlı savaş gemisi sınıflarından “Baştarda” gerçek atış yapan topları, yelken ve kürekleriyle özel teknikler kullanılarak yapıldı. Yaklaşık olarak 3,5 metre boyunda 20 kilogram ağırlığında olan maket gemi, orijinal geminin sahip olduğu tüm donanımlara sahip. Modelin bezemeleri, orijinale uygun biçimde boyanarak yapıldı. Geminin projesini hazırlayan ve inşasını gerçekleştiren Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dağgülü, “Baştarda”nın yapısal özelliklerinin ve kullanım biçiminin çözümlenmesinin 1.5 yıllık bir bilimsel araştırma ve modelleme çalışması sonucu ortaya
çıkartıldığını söyledi.
Amiral gemisiydi
1657 yılının amiral gemisi olan ‘’Baştarda’’ sınıfı gemi, Osmanlı Devleti’nin denizlerde ciddi sıkıntılarının olduğu dönemde denize indirildi. Yaklaşık 83 metre uzunluğundaki gemide, 35 sırada toplam 483 kürekçi bulunuyordu. Ayrıca; 210 savaşçı, 40 topçu, 50 yelkenci, marangozlar, kalafatçılar, dalgıçlar, reis ve yardımcıları ile personel sayısı 800’e ulaşıyordu. İki direkli gemide, arka direk savaş sırasında kaldırılıp ambara konulabiliyordu.