Mimarlık ve Kent Filmleri Ödüllerine Kavuştu



 
Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan 'Dünya Mimarlık Günü' dolayısıyla, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından 3 – 9 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen 'İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. '7. Mimarlık ve Kent Şenliği' etkinlikleri kapsamında gerçekleşen festivalde, ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride toplam 57 film yarıştı. 


'Mimarlık, kent ve insan'
odağında üretilen filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlayan 'V. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali' ödül töreni; seçici kurul üyeleri, yarışmaya katılan yönetmenler ve mimarlık camiasından izleyicilerin katılımıyla, 9 Ekim 2011 Pazar akşamı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapıldı.



Festivalin Düzenleme ve Danışma kurullarında görev alan, ayrıca Uluslararası Yarışma Seçici Kurulu üyeleri arasında da yer alan Y. Mimar Ayşe Ak'ın sunuculuğunu üstlendiği ödül töreninde, ilk sözü Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 2. Başkanı Sabri Orcan aldı. Festivalde ikinci kez görev almaktan duyduğu sevinci dile getiren Orcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her sene Ekim ayında kutladığımız Mimarlık Günü'nün bu seneki teması 'İnsan hakkı olarak mimarlık' idi. Yönetmeliklerle ilgili demokratik olmayan çeşitli kararların, meclis dışında uygulanmaya çalıştığı bir dönemdeyiz; bu gelişmeler kaçınılmaz olarak meslek örgütümüzü de etkiliyor. Bu süreci geleneksel hale dönüştürmeye çalışan Mimarlar Odası, Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'ni kamuoyu ile buluşturmaya her koşulda devam edecektir. Festivalin mutfağında görev alan herkese Mimarlar Odası adına teşekkür ederim. Odamızın bir salonunu etkinliklere ayırmamıza önayak olan Orhan Şahinler hocamıza ise özel teşekkürlerimi sunarım. Katılımın giderek artması önümüzdeki yıllarda festivalin daha da zenginleşeceğini gösteriyor. Bu başarılı girişimin gelecek yıllara taşınması dileğiyle..."

Sabri Orcan'ın ardından konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Genel Sekreteri Sami Yılmaztürk ise, İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'nde bugüne dek ne Kültür ve Turizm Bakanlığı ne de başka bir kurumun katkısını aldıklarına dikkat çektikten sonra; festivale mekân ve duyuru desteği sağlayan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Nâzım Hikmet Akademisi, BirGün Gazetesi, Evrensel Gazetesi, YAPI Dergisi, Mimarizm ve www.yapi.com.tr yetkililerine Kültürel Katkı Belgelerini sundu.


Yazar, yapımcı ve yönetmen Fikret Terzi, katkı belgesini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, sanatla beslenmeyen bütün olguların eksik olduğunu vurguladı ve Mimalar Odası tarafından düzenlenen film festivalinin bu bağlamda önemli bir katkı olduğunu dile getirdi.

Sinema yazarı Cüneyt Cebenoyan ise, devlet kurumlarının istediklerinde her türlü kültürel etkinliğe para ayırabildiğine dikkat çekerek, Documentarist'e de kısıtlı kaynak ayrıldığından dem vurdu ve gençlerin, belgeselcilerin bu tür festivallere mümkün olduğunca katkı koymaları gerektiğinin altını çizdi. 


Solda: Fikret Terzi, sağda: Cüneyt Cebenoyan


Mekân ve duyuru destekçilerinin ardından Ulusal ve Uluslararası Yarışma Seçici Kurul üyeleri de katkı belgelerini aldılar. Ödül töreninde söz alan Ulusal Yarışma Seçici Kurul Üyesi Afife Batur , Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali'ne üç yıldır katkıda bulunduğunu, bu seneki jüri çalışmasının ise kendisi için heyecan verici bir deneyim olduğunu söyledi.


Batur; "Filmleri kendi mesleki bilgim üzerinden değerlendirdim. Mimarlık ve kent bilimi açısından süzgeçten geçirdiğimiz filmler arasından doğru tercihler yaptığımızı düşünüyorum." dedi.

Açılış konuşmalarının ve Kültürel Katkı Belgelerinin dağıtılmasının ardından ödül sahiplerinin açıklanmasına geçildi.


'Tetrist' iki ödüle birden sahip oldu

Yurtiçi ve yurtdışından 53 yönetmenin 57 film ile katıldığı V. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Yarışması'nda; ulusal kategoride ulusal dalda yarışan 37 belgesel ve canlandırma filminden 24’ü gösterim programına alındı. 

Ulusal kategoride yer alan 6 film, 'yarışma dışı özel gösterim' programı kapsamında, 'İnsan Öyküleri' bölümünde izleyiciler ile buluştu. Ulusal dalda yarışan 6 film ise, uluslararası alandaki yarışmaya aktarıldı.

Almanya, Fransa, Hollanda, İran, İspanya, İsveç ve İtalya'dan eserlerin başvurduğu uluslararası yarışma kategorisinde, 20 belgesel ve canlandırma filminden 11'i gösterime alınmaya değer bulundu.

Mesrure Melis Bilgin'in 'Tetrist' adlı çalışması hem ulusal hem de uluslararası dalda 'En İyi Canlandırma Film Ödülü'ne değer görüldü.


Ödülünü Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Feride Önal'ın elinden alan Bilgin, 'videoart' olarak gördüğü bu kısa projesi ile iki ödüle birden değer görülmek ötürü çok şaşırdığını söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çalışmada, İstanbul ile olan derdimi anlattım. Demek ortak bir derdimiz varmış. Bu ödül beni çok onore etti, herkese çok teşekkür ederim."


Ulusal Dalda En İyi Belgesel Film Ödülü, 'Ekümenopolis - Ucu Olmayan Şehir' adlı çalışması ile İmre Azem'in oldu. Mimarlar Odası tarafından değer görüldüğü ödülden ötürü duyduğu mutluluğu dile getiren Azem, festivali düzenleyenlere teşekkür etti.

Uluslararası Dalda En İyi Belgesel Film Ödülü'ne ise, 'Çin'de Kentleşme - Mutluluk Her Yerde' filmi ile Hollandalı yönetmen David Lingerak değer görüldü. 

Ulusal dalda gösterime değer bulunan filmlerin yönetmenlerine Kültürel Katkı belgelerini Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Saymanı Ömer Mutlu sundu. Uluslararası yarışmada yer alan 'Archicoustics - Sesli Bir Mimarlık' filminin yönetmeni Paul Michielsen ile 'Patırtıya Yer Vermek'in yönetmeni Eray Çaylı'nın kızkardeşi belgelerini bizzat Ömer Mutlu'dan teslim aldı. Diğer yabancı yönetmenlerin belgeleri ise adreslerine iletilecek.

Ödül alan filmler dışında gösterime değer bulunan filmler ve yönetmenleri şöyle sıralanıyor:

Ulusal Yarışma Filmleri
- Başka Dünya Yok, Hüseyin Aydın
- Benim Ali Sami Yenim, Dîdem Şahin
- Bir Adım Ötesi..., Tülin Dağ
- Bir Avlu Bir Kent, Canan Altınbulak
- Dara'nın Küçük Bilgeleri, Veysel Cihan Hızar
- Davutpaşa'nın Külleri, Ayten Başer
- Doğa Nöbeti, Enis Küçükdoğan
- Doğunun Kırmızı Kenti, Tülin Erarslan
- Göç, Mehmet Özgür Candan
- Herkes Uyurken, Erdem Murat Çelikler
- Magnus Nottingham, Ayce Kartal
- Ofsayt, Reyan Tuvi
- Son Kale, Zuhal Akmeşe
- Urbanbugs, Aykut Alp Ersoy
- Yılkı Atları, Muhammet Çakıral
- Yörümeyenler, Sadık Ziya Zehir

Uluslararası Yarışma Filmleri
- Patırtıya Yer Vermek / Accommodating Roughhouse, Eray Çaylı
- Archicoustics - Sesli Bir Mimarlık / Archicoustics - A Sound(ing) Architecture, Paul Michielsen
- Babil / Babel, Hendrick Dusollier
- Yıkmak ve Yapmak, Bir Fabrikanın Hikayesi / Destruir y Construir, Historia de una Fabrica, Jacobo Sucari
- Sonsuz Jest / La Broma Infinita / The Infinite Jest, David Muñoz
- Nekropolis / Necropolis, Kertsin Gramberg
- Le Havre’dan Gelen Kartlar / Postcards from le Havre, Françoise Poulin-Jacob
- Susamışlık / This Thirst, François Vogel
- Yarım Kalmış İtalya / Unfinished Italy, Benoit Felici
- Ne Tuzlu Bir Göldü Benim Gölüm / What a Salty Lake was My Lake, Hassan Ghahremani

Yarışma Dışı Özel Gösterim / 'İnsan Öyküleri'
- Annem Barış İstiyor, Aziz Çapkurt
- Büyük Aşıklar, Nagihan Çakar
- Çirkin Ördek Yavrusu, Abdurrahman Öner
- Geçmiş Mazi Olmadı, Mehmet Özgür Candan
- Manastır Doğum Yerim, Yasin Ali Türker
- Ordu'da Bir Argonot, Rüya Arzu Köksal