Güncel Dosya: Depreme Hazır mıyız?
Marmara Depremi’nden bu yana geçen sürede yönetimlerce depreme hazırlık anlamında yetersiz kalınması, yapılan planlara aykırı uygulamalara gidilmesi, uygulamada sorun yaşanan yasal mevzuatlar, katılımcılık esasına dayanmayan kentsel planlama ve yapılaşma eleştiriliyor. Dosyada bu görüşlerin derlemesine ve İMO İst. Şb. Başkanı Cemal Gökçe ile yapılan bir söyleşiye yer veriliyor.
Dalian Uluslararası Konferans Merkezi
Coop Himmelb(l)au’nun Çin’de tasarladığı projenin biçimsel dili, modern konferans merkezi tipolojisinin rasyonel strüktürü ve organizasyonuyla modern mimariyi bütünleştiriyor.
Avlu 138
Yoğun yapılaşma içinde kalan yapının avlusu sürprizli bir mekân olarak planlanmış. Avluya açılan kat holleri ile günışığının sıcaklığı koridorlara yansıtılmış ve yaşayan mekânlar ortaya çıkartılmış. MuuM Mimarlık’ın tasarladığı proje Gültepe, İstanbul’da yer alıyor.
Mecaplast Ar-Ge Merkezi
Gebze, Kocaeli’de yer alan yapı, şantiyelerde gördüğümüz “konteyner” tipi prefabrik kutuların bir araya getirilmesiyle yaklaşık üç ayda tamamlanacak hızlı bir çözüm olarak İglo Mimarlık tarafından tasarlanmış.
Arenys Kliniği
İki yapıyı bağlayan T şeklindeki galeri, çok katmanlı panellerle kaplı metalik bir strüktürle destekleniyor, iç ve dış mekân arasında filtre işlevi gören bir koridor oluşturuyor. Miàs Arquitectes’in tasarladığı proje İspanya’nın Barselona kentinde yer alıyor.
Serpentine Galeri 2013 Pavyonu
Sou Fujimoto’nun tasarladığı Londra’daki Pavyon, 20 mm’lik çelik borulardan oluşan bulut benzeri bir strüktür. Hafif ve yarısaydam görüntüye sahip pavyon, esnek ve çokamaçlı bir sosyal mekân olarak tasarlanmış. Proje sayfalarını, geçmiş yıllardaki Pavyon tasarımlarından bir seçki izliyor.
Büyük Maya Müzesi Cephe Aydınlatması
Büyük Maya Müzesi’nin cephesindeki ışık ve ses gösterisiyle zenginleşen multimedya yerleştirmesi Maya toplumunun tarihini yansıtan hareketli bir görsel ve işitsel panorama sunuyor. Grupo Arquidecture’nin tasarladığı yapı Meksika’nın Yucatan kentinde yer alıyor.
Esin Merkezi
Hollanda’nın Grevelingen kentindeki Esin Merkezi, bilinçli, sürdürülebilir, yenilenebilir malzeme seçimi ve mimari tasarımı ile ekolojik sistemle bütünleşirken, içerdiği kule bölge için bir nirengi niteliği taşıyor. Projenin tasarımı Paul de Ruiter Architects’e ait.
FerahFeza
Ağustos ayında açılan, ‘i-am’ associates’in tasarladığı mekânda, Karaköy’ün dokusunda ve geçmişinde olan “ustalık” teması ele alınarak, geçmişten gelen ayrıntılar günümüz mimarlığına uyarlandı.
Tapasuma Restoran
Tapasuma’nın tasarımında beyazlar, doğal griler ve su yeşili egemen. Mekâna sade ve şık bir hava vermek için mantar, kiraz, meşe, cam mozaik ve mermer gibi doğal malzemeler kullanıldı. Çengelköy’de yer alan restoranın tasarımı Mark & Nedret Butler’a ait.
Ayrıca;
- Kentsel Dönüşüm Süreçlerinde Katılımcı Olabilmek; Ece Ceylan Baba
- “Yol Boyunca Ne Gördün?”; Ebru Çubukçu, Mert Çubukçu
- Sürdürülebilir Mimarlık Örneği Olarak Bir Kampus Masterplanı ve Fakülte Binaları; Leyla Y. Tokman, Ruşen Yamaçlı
- Uluslararası Sanat Platformunda Bir Artist: Devrim Erbil; Gülseli İnal
- Sanatı Anlamak; Özkan Eroğlu
YAPI Eylül sayısında...