Mimarlık, Şehir Plancılığı, Küba’da ve Türkiye’de Kentsel Koruma
Küba’da Eski Havana Kenti’nin korunmasından sorumlu kurum olan Eski Havana Kent Tarihçisi Ofisi’nde çalışan Kübalı Mimar Isabel Léon, Haziran ayında Bursa Nilüfer Belediyesi’nin davetlisi olarak Türkiye'deydi. “José Marti” Küba Dostluk Derneği (JMKDD), Prof. Doğan Kuban ve Isabel Léon'u bir söyleşi için İstanbul’da biraraya getirdi.
Doğan Kuban: Bir restorasyon uzmanı olarak benim çalışma alanım aslında İstanbul. Osmanlı ve genel olarak da İslam mimarisi.Yaklaşık 50 yıllık, hatta daha da uzun bir hizmet süresinden sonra, emekli oldum.
Isabel Léon: Yayınlanmış kitaplarınız var sanıyorum.
DK : Yayınlanmış 24 adet kitabım oldu.
IL: Halen de yazmaktasınız…
DK: Evet, yoğun bir şekilde yazmaya devam ettiğimi söyleyebilirim.
“José Marti” Küba Dostluk Derneği: Elimizde bir kitabınız var. Türkiye’de Kentsel Koruma, Kent Tarihleri ve Koruma Yöntemleri.
DK: Bunlar benim İstanbul, İzmir, İznik, Kastamonu, Gaziantep ve Türkiye’deki diğer kentlere ilişkin olarak yıllar önce yazdığım koruma raporları. Türkiye’de cumhuriyetin kurulması ile birlikte, bu alandaki kurumların çoğunun kuruluşunu gerçekleştiren ikinci kuşağız, hatta birinci kuşak olduğumuz da söylenebilir. Benim zamanımda, üniversiteyi bitirdiğimde, Türkiye’de yalnızca 500 mimar vardı. Bugün ise 35 bin ya da daha fazla.
IL: Devrimden önce Küba’da yaklaşık 600 mimar vardı.
DK: Ama Küba küçük bir ülke.
IL: Evet. Devrim olduğunda Küba nüfusu 6 milyondu. Mezun olduktan sonra, mimarların kendilerini odaya kaydettirmeleri zorunluydu, aksi takdirde mesleklerini yapamazlardı. 1 Ocak 1959’da varolan 600 mimarın 500’ü kısa bir süre içerisinde Küba’yı terketti ve ABD’ye gitti. Bu tarihlerde ülkedeki politik durumdan dolayı üniversite de kapanmıştı,. Sonra yeniden açıldı.
DK: Şu anda ne kadar mimar var Küba’da?
IL: Şu anda tam sayıyı söyleyemeyebilirim, çünkü şimdi artık Mimarlar Birliği’ne üye olmak zorunda değiller. Ama Eğitim Bakanlığı’nın istatistiklerinden aşağı yukarı kaç mimar olduğunu bilebiliyoruz. Yaklaşık 15 bin mimarımız var diyebilirim.
DK: Ülke nüfusunuz ne kadar?
IL : 11 milyon. Şimdi yeterli sayıda mimarımız var. Ama üniversitedeki programı geliştirmemiz gerekiyor. Ve müfredat da gözden geçirilmekte.