TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ne meslektaşlar tarafından farklı dönemlerde bağışlanan yayınlar, mimarlık eskizleri, projeler, fotoğraflar, belgeler ve malzemeler ciddi bir birikim oluşturması üzerine yeni bir girişime imza atma kararı aldı.
Bir taraftan bağışlar tasnif edilip diğer taraftan tarih çalışması ve mimarlarla sözlü tarih sohbetleri yapılırken, bu çalışmaları yeni bir kurumsal çatı altında toplama düşüncesi, 2016'da seçilen 44. Dönem Yönetim Kurulu’nun çalışma programının önemli bir aksı olarak belirlendi.
Müze fikri hayata geçiyor
Bülend Tuna yürütücülüğünde, Sami Yılmaztürk ve Ali Rüzgâr’ın katılımıyla kurulan TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Tarih Çalışma Grubu, yaptığı ilk toplantıda Mimarlık Müzesi fikrini gündeme getirerek bir Danışma Kurulu oluşturulmasına karar verdi.
Eyüp Muhcu, Doğan Hasol, Afife Batur, Ahmet Ersoy, Yıldız Sey, Mücella Yapıcı, Kubilay Önal, Ali Artun, Eser Yağcı, Hande Akarca, Deniz Mazlum’dan oluşan Danışma Kurulu'nun ilk toplantısında yapılan değerlendirme sonucunda, yıllardır çeşitli olanaklarla sürdürülmeye çalışılan Mimarlık Müzesi fikrinin canlı tutulması, eldeki malzemenin derlenmesi ve geliştirilmesi yönünde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi bünyesinde bir çalışma başlatıldı. Bu doğrultuda, müze çalışmalarının Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası’nda mütevazı bir şekilde başlaması kararlaştırıldı.
Üç sergi aynı anda gösterimde
Mevcut malzemenin envanterinin hazırlanması ve yöntemin belirlenmesi için gerekli araştırmanın yapılmasının ardından, bu alanda kullanılan bilgisayar programları satın alındı. Farklı ortamlarda bulunan Mimarlık Müzesi malzemelerinin İstanbul’a getirilmesiyle Oda’ya bağışlanan objelerin demirbaş kayıtlarının işlenmesi ve sergiye hazır hale getirilmesi sağlandı. Tüm bu çalışmalar ve sergileme organizasyonu Öncül Kırlangıç, Merve Yıldırım, Selma Erdem ve Hilal Duru’nun katkıları ile yürütüldü.
“Mimarlık Müzesine Doğru” sergisi, 9-28 Şubat 2018 tarihleri arasında Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy Binası sergi salonunda izlenebilecek.
Sergi kapsamında ayrıca “Mimar Karikatürleri” ve “Mimarlar Odası 60. Yıl” ek sergileri de yer alıyor. Mimarlar Odası arşivlerinde bulunan yayınlardan hareketle hazırlanan “Mimar Karikatürleri” sergisinde, yeni gelen mimar karikatürleriyle birlikte ilginç bir derleme gerçekleştirilmiş.
Meslektaş katkıları bekleniyor
Mimarlık Müzesi sergisinin farklı katkılarla zenginleştirilmesi, serginin daha sonra şube binasında sabit bir yerde düzenli olarak açık tutulması için mekânın düzenlenmesi hedefleniyor. Müzenin mekân ve içerik olarak genişlemesinde meslektaşların katkısı bekleniyor.