Mimarlık, Kültür ve Sanat Dergisi Yapı'nın Temmuz Sayısı Çıktı
YAPI Dergisi'nin Temmuz sayısı, ODTÜ için yapılmış üç farklı projeyle dikkat çekiyor. Ayrıca Temmuz sayısında mimarının ağzından projenin hikayesi ve Süha Özkan'ın Murat Tabanlıoğlu'na projeyle ilgili yönelttiği sorularıyla Kanyon projesi geniş yer buluyor.
ODTÜ için Tasarlamak...
Temmuz sayısı ODTÜ için hazırlanmış üç farklı projeyi içeriyor. Bunlardan biri ODTÜ KKTC Yerleşkesi Kültür ve Kongre Merkezi. Tasarımını İlhan ve Ali Kural'ın yaptığı bina hem üniversitenin kurumsal ilkelerini doğrulaması, hem de kurumun süregelen Modernist dilini yorumlayarak aşmaya çalışması nedeniyle ayrıcalıklı bir niteliğe sahip. Bir diğeri Abdi Güzer'in tasarladığı ODTÜ Matpum Binası. Yapının tasarımı, özelinde yapının içinde barındıracağı araştırmaların da önemli bir bölümünü oluşturan çevre ve enerji duyarlılığı baskın bir tasarım çerçevesi olarak kabul edilmiş. Proje dergide Doç. Dr. Güven Arif Sargın'ın yorumlarıyla veriliyor.
Üçüncü tasarımsa Atabaş Mimarlık'tan ODTÜ Enformatik Enstitüsü. Yeni yerleşkede, üniversiteye dağıtılmış bulunan bilgisayar çalışma salonlarının bir araya toplanması ve iletişim ortamını artıran bilgisayar temelli bir kütüphane oluşturulması düşünülüyor.
"Kanyon"u Mimarından Dinleyin...
Mimari tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık ve Jerde Partnership Int.'e ait olan ve inşaatına 2003'te başlanan "Kanyon" 30 Mayıs'ta açıldı. Murat Tabanlıoğlu proje sürecinde yaşananları anlatırken, Suha Özkan da Tabanlıoğlu'na, Kanyon'la ilgili sorularını YAPI dergisi okurları için yöneltti.
21. Yüzyıla Köprü
Mimari Tasarımı Polshek Partnership Architects'e ait olan Arkansas'taki Clinton Başkanlık Merkezi,
"21. yüzyıla bir köprü" olarak tanımlanıyor. Yapıyla, yeni bir "kente bağlanma noktası" oluşturmak, Little Rock'ın doğu bölgesini geliştirmek ve terk edilmiş antrepoların bulunduğu sahipsiz, metruk bölgeyi rehabilite etmek amaçlanmış.
Mimari Tasarımı Davıd Chipperfield Architects'e ait olan Iowa'daki Figge Sanat Müzesi'nde ise kente ait simgesel bir bina yaratmak hedeflenirken, yekpare cam bir strüktür olarak tasarlanan yapının; nehir kıyısının geliştirilmesinde bir nirengi noktası olması amaçlanmış.
"Mimarlık bir Fenomendir" 28. Pritzker Ödülü, 30 Mayıs günü Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törenle Paulo Mendes da Rocha'ya verildi. Paulo Mendes da Rocha, İstanbul'da bulunduğu sırada YAPI'nın sorularını da yanıtladı.
Berlin'de bir Yap-Boz Oyunu: Cumhuriyet Sarayı
Tarih sahnesinde parlaması amaçlanan bir devletin merkezi olarak inşa edilen ve önemli kararlara sahne olan Cumhuriyet Sarayı tarihten tamamen silinmek üzere. Berlin Mimarlık Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Sinan Özgen, bu süreci değerlendirirken yapının tarihçesine de değiniyor.
Güncel Sanat, Genç Sanatçı ve Tasarımcılar, Yeni Önermeler
Evrensel olma ve yerelliğini koruma çizgisinde öğrencilerine küresel dünyada yaratıcı kimliklerini özgüvenle kanıtlama yolunu açan bir etkinliğe ev sahipliği yapan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, sanat ortamına yeni önerilerle hareket kazandırıyor. 4. Uluslararası Öğrenci Trienali Sergisini Doç. Dr. Devabil Kara değerlendiriyor.
Ayrıca;
- İçindeki Çocuğu Uyandır; Bosch Oyuncak Tasarımı Yarışması
- Tarihsel Çevrelerdeki Yapıların Perdelenen Cephelerinin Kent Estetiğine Etkileri
Dr. Aynur Çiftçi
- Tarihsel Kentsel Alanların Korunmasında Sürdürülebilir Canlandırma Yaklaşımı; Dr. Beşer Oktay, Doç. Dr. Şebnem Önal Hoşkara
- Günümüz Doğaltaş Malzemesi ve Tasarımcının Olanakları; Dr. Nimet Öztank
YAPI Temmuz sayısında.........