İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mimarlık Bölümü 2014 yılında başlattığı seminerler dizisi ile; eğitimcinin pratik alandaki varlığının eğitime katkısına vurgu yaparak yol göstermeyi ve üniversitelerin bu alandaki ortak çalışma alanlarını özendirmeyi amaçlıyor. Ortak alanda yapılacak bu çalışmaların artmasının, hem eğitimcinin eğitime bakış açısını hem de öğrencinin pratik alandaki varlığını pekiştireceği vurguanıyor.
"Mimarlık Eğitiminde Pedagoji ve Pratik Arasında Var Olmak" konulu sempozyuma katılan eğitimcilerin, seminerlerinde; Eğitim Alanı, Pratik Alanı, Bilgi Aktarımı ve Entegrasyon üst başlıklarını tartışmalar bekleniyor. Ortaya konulan söylemlerin daha sonra makaleler şeklinde derlenerek kitaba dönüştürülmesi planlanıyor.
Katılımcıların sempozyumda yanıt verecekleri sorular ise şunlar:
1. Eğitim Alanı:
- Stüdyo eğitimindeki öğrenci ile etkileşimi nasıl kuruyorsunuz? Öğrencinin proje süreci ile kendi proje süreçlerini nasıl örtüştürüyorsunuz?
- İdealize edilmiş stüdyo eğitimi sizce nasıldır, hangi aşamalardan oluşur?
- İdealize edilmiş bir mimarlık eğitimi sizce nasıldır, pratik alan (stajlar, yarışmalar, çalıştaylar, vs.) nasıl entegre edilmelidir?
2. Pratik Alanı:
- Pratik Alanda nasıl varlık gösteriyorsunuz? Hangi alanlarda proje üretmek (Yarışma, uygulama projeleri, danışmanlıklar vs.) sizin pratiğinizi tanımlıyor?
- Üniversite içinde mimarlık pratiğini yürütebileceğiniz bir oluşum var mı, var ise öğrencileriniz ve eğitim anlayaşınız ile nasıl ilişkilendiriyorsunuz?
- Meslek pratiğinin gört yıllık lisans öğretimi düzeyinde belirli periyodlar ile alınan stajlarla mı, yoksa okul sonrası mimarlık bürolarında çalışmakla mı pekiştirilebileceğini düşünüyorsunuz?
- Dışarıda bir büroda çalışan yeni mezun bir çğrencinin yüksek lisans eğitiminin de birlikte sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü düşünüyor musunuz?
3. Bilgi Aktaramı ve Entegrasyon:
- Hangi alanın sizi ne ölçüde beslediğini düşünüyorsunuz? Eğitimci yönününüz mü pratiğe yön veriyor, Pratik yönünüz mü eğitimci kişiliğinizi besliyor?
- Pratikte yer almadığınız dönemlerde, eğitim yönünde bir kopukluk yaşıyor musunuz? Veya pratikte hiç yer almayıp tamamen eğitim ve akademisyenliğe odaklandığınız bir hayatta, nelerin eksik olabileceğini düşünüyorsunuz?
- Pratik hayatı nasıl eleştiriyorsunuz, akademik hayatı nasıl eleştiriyorsunuz?
PROGRAM: