Mimarlar Ulus esnafıyla, Cumhuriyet’in simge değeri Ulus için ortak akıl çağrısı yaptı
Toplantıya TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Turgut Uslu, İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Başkan Yardımcısı Mustafa Batuhan Ünlü, Ediz Erkovan, Salim Yuna, Mehmet Fırat Başar, Muhlis Özcan ve çok sayıda Ulus esnafı katıldı.
Ulus projelerinin hiçbirinde katılımcı bir süreç işletilmiyor
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ulus bakımsız hale getirerek itibarsızlaştırılıyor. Plan değişiklikleriyle tarihi tarumar ediliyor. Rant ilişkileriyle mülkiyet hakları gasp edilerek ve esnaf göz ardı edilerek Ulus’a müdahale için süreç işletiliyor. Bunu durdurmak istiyoruz. Çünkü Cumhuriyet’in simge değeri Ulus hepimize ait bir değerdir. Kuruluşun ve kurtuluşun mekanıdır. Ulus, Anadolu’da kurulmuş onlarca uygarlığın katman katman şekillendiği ortak kültürel mekandır” dedi.
Candan, “İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği ile Ulus esnafı, Cumhuriyet’in simgesi Ulus için Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden ortak akıl çağrısı yapıyor. Büyükşehir Belediyesi, Altındağ Belediyesi hatta Çevre Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere tüm ilgili kurumları ve yetkilileri ortak akıla davet ediyor. Biz bu çağrıyı duymamazlık edemeyiz. Bu çağrı öyle kıymetli bir çağrı ki ev sahipliği yapmaktan mutluyuz. Yaşadığımız alanlara dair fikir üretilirken katılımcı bir süreç işletilmesi kaçınılmazdır. Bu kapsamda Ulus esnafının, ilgili tüm kurumlara ve yetkililere, tüm Ankaralılar’a ve meslek örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine ve vatandaşlara yaptıkları çağrı aynı zamanda bizim çağrımızdır. Salı günü saat 12:00’de Devran Otel’de yapılacak ortak akıl toplantısına herkesi ediyoruz” dedi.
Candan, sözlerine şöyle devam etti: “Ulus’un kendisi zaten büyük bir değer. Oraya öyle büyük değerini bilmeyen projeler yapmaya gerek yok. İnsani ilişkilerin olduğu kapitalizmin ticari ilişkilerinden uzak insancıl bir ticaret yaşamı var. Yüz yüze iletişim kurabileceğiniz bir ortam var. Ulus’un altını oyacak projelere değil, bakıma ihtiyacı var, temizliğe ihtiyacı var, değerlerinin gün yüzüne çıkartılmasına ihtiyaç var. Oradaki potansiyeli açığa çıkartacak, ara sokaklardaki karmaşayı giderecek trafik düzenlemelerine ihtiyaç var. Biraz bakım ve biraz temizlikle Ulus hepimizin yaşayacağı bir yer haline getirebilir. Ulus’un bütün değerleri gasp eden, tarihini tarumar eden, insanların varlıklarını elinden alarak mülkiyet kavramını tartışmalı getiren, başka bir rant ilişkisine izin vermeyeceğiz.
Ulusla ilgili bütün projelere dair açtığımız davalarda bilirkişileri raporlarında uzmanlar, “Ulus’un potansiyelini bilmeyenler tarafından hazırlanan bu planların Ulus’u koruyacağını düşünmüyoruz” dediler. Atatürk’ün mimarı olarak bilenen Seyfi Arıkan tarafından yapılan İller Bankası binası yıkıldı. Ulus’ta acele kamulaştırma yapıldı. Ulus üzerinde planlar bitmiyor. Kredi yurtlar kurumunun yapılması değil başka projelerin gündemde olduğunu duyuyoruz. Ulus hepimize ait yaşayanlarıyla, esnafıyla, tarihi ile hatta şu anda yarattığı alışveriş potansiyeli ile birlikte inanılmaz bir değeri var. AVM’lere yönlendiriliyoruz insani ölçekte değil kar amacı güden ticari ilişkiler kuruluyor. Ulustaki ticaret insani boyutları içinde barındırıyor. Ulustaki yürütülen çoklu projelerin hiçbirisinde ne meslek odalarının ne orada yaşayan insanların kentlilerin nede esnafın fikri sorulmuyor. Bu ortak akıl çağrısı hepimizi için bir fırsat 10 Eylül’de herkesi ‘Ulus için Ulus’ta Ortak Akıl’ toplantısına davet ediyoruz. ”
Esnaf, çalışanları ve aileleri mağdur ediliyor
İtfaiye Meydanı Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Turgut Uslu, Ulus esnafı adına basın açıklaması yaptı. Uslu şunları kaydetti: “Bizler üç kuşaktır ekmek kapımıza emek ve gönül vermiş, İtfaiye Meydanı’nın esnaf ve yatırımcılarıyız. Bölgemiz kuşaktan kuşağa aktarılmış olan ekonomik ve kültürel değerlerinin hiçe sayıldığı bir anlayışla, 2017 yılında “Acil kamulaştırma kararı” çıkarılmış (ki bu üçüncü kamulaştırma saldırısı) ikinci Acele Kamulaştırma süreci Ankara Büyük Şehir Belediyesi tarafından yürütülürken Danıştay 6. Daire Başkanlığının yürütmeyi durdurma kararı ile durdurulmuşken, ardından bin 500 esnafın, çalışanların ve ailelerin mağdur olacağı, vicdanların sızladığı bir süreç Kredi Yurtlar Kurumu tarafından sözde Yurt yapma bahanesi ile ortada bir proje dahi yokken başlamıştır.
Konumuz; değerinin üçte birinin teklif edildiği maddi değerlerin öne çıkartılmaya çalışıldığı basit bir çarşı değildir. Ankara genelinde ulaşımı daha rahat ve öğrenci kardeşlerimizin huzur içerisinde konaklayacağı birçok alan ve yerleşke varken dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı ve Meclisi tarafından imar planında değişiklik yapılarak uzun süredir Ticaret Alanı olan bölge bir anda Yurt alanına çevrilmiş ve bu gerekçe ile Kredi Yurtlar Kurumu tarafından Acele Kamulaştırma yöntemiyle bölgeye Yurt yapma çalışmaları başlamıştır. Burada yapılmak istenen üç kuşak öncesinden aktarılan manevi ve kültürel bir değeri yok etmek ve bir kesime menfaat sağlamaktır. (...)”