Mimarlar Odası'ndan Ekolojik Yapı Tasarımında Malzeme, Teknoloji ve Çevre Paneli



TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükent Şubesi, Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı kapsamında "Ekolojik Yapı Tasarımında Malzeme, Teknoloji ve Çevre" başlıklı bir panel düzenledi. Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu’nda gerçekleştirilen panel iki gün boyunca devam etti.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Mimar İbrahim Uysal, teknolojik gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan doğal kaynakların kötü kullanımının ve doğa dengesinin insan tarafından bozulmasının insanın geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekti. Uysal, "İstanbul Büyükkent Şubesi olarak, mimarlarımızı, üretenleri ve kullanıcıları bir araya getiren Uluslararası Yapı 2009 İstanbul Fuarı kapsamında düzenlediğimiz bu panelde, ekolojik yapı tasarımı ve ekolojik malzeme konularında yapılmış çalışmaların aktarılmasını, değerlendirilmesini ve tartışılmasını amaçladık" dedi.



"Teknoloji ve ekoloji arasında barış şart"

Panelin tematik sunuşunu yapan Doç. Dr. Leyla Tanaçan ise ekoloji konusunu bugüne taşıyan, özellikle mimarlık alanında dünyada öncü liderlerin çalışmalarını ve bu yolda atılmış belli başlı adımları anlattı. "Hiç şüphe yoktur ki çevresel sorunların artmasında, dünya nüfusunun çoğalması ve doğal kaynakların tüketilmesi etkili olmuştur" diyen Tanaçan, dünyadaki doğal kaynakların çoğunun gelişmiş sanayi ülkeleri tarafından tüketildiğini vurguladı. Kaynakların adaletsiz dağılımı sonucunda ya çok zenginlik ya da çok fakirlik durumlarının ortaya çıktığına değinen Tanaçan, "Dünya nüfusunun endüstrileşmemiş büyük bir kısmı, kişi başına düşen gelirin ancak yüzde 15’ine sahip olarak yaşamaktadır. Endüstrileşmiş bir ülkede yaşayan bir kişinin ortalama aldığı kalori, 3. dünya ülkesinde yaşayan birinden yüzde 40 daha fazladır. Bugün global ölçekte yaşanan yoksulluk, şehirleşme ve beraberinde gelen gecekondulaşma, kaynakların elde edilmesinde fırsat eşitsizliği, teknoloji ve ekoloji arasında uyumun ve barışın varlığını gerekli kılmaktadır. Bu nedenle bilim insanlarına, mimarlara, inşaat mühendislerine, uygulayıcılara, yasa koyuculara yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevrenin yaratılmasında önemli görevler düşmektedir" dedi.

Panelin "Ekolojik Yapı, Çevre, Etik" konulu ilk oturumuna "İnsan Etkinlikleri ve Doğanın İlişki ve Etkileşimleri" başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Sürdürülebilirlik İçin Performatif Mimari" başlıklı konuşmasıyla Yard. Doç. Dr. Arzu Gönenç Sorguç ve "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Yapılan Çalışmalar ve Mevzuat" başlıklı konuşmasıyla Makine Y. Mühendisi Özlem Önenç katıldı.

"Ekolojik Yapı Tasarımı Dünyadan ve Türkiye’den Örnekler" başlıklı ikinci oturuma ise "Ekosistemine Ait İnsana Sağlıklı Yapılar" başlıklı konuşmasıyla Dr. İç Mimar And Akman ve "LUNCHBOX Projesi" başlıklı sunumuyla Mimar Mert Eyiler katıldı.