Mimarlar, Kumrular İkamet Sitesi Mücadelesini Sürdürüyor



Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin verdiği hukuksal mücadele sonucunda yıkılmış olmasına rağmen tescilli kültür varlığı özelliği kazanan Kumrular İkamet sitesi için süreç devam ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı, hukuksuzca yıkıldığı tescil edilen Kurumlar İkamet Sitesi alanına cami yapımı plan değişikliği yaptı.

Süreci takip eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Hükümleri ve 3194 sayılı İmar Kanunun 9. maddesi uyarınca resen onaylanan Çankaya İlçesi Kızılay Mahallesi 1173 ada 32 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı.

 

Reklam Goruntulenme Bolumu

 

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Önce Cumhuriyetin temsil yapılarından ve tanık mekanlarından olan Kumrular ikamet sitesi hukuksuzca yıkıldı, ardından ihtiyaç olmadığı halde alanda cami yapımı için plan değişikliği yapıldı. Öte yandan dava konusu planlama alanının Hükümet Kartiyesi (Bakanlıklar), Güvenpark ve Saraçoğlu Mahallesi’nin birlikte ele alınarak planlanması gerekirken parsel bazında plan kararları üretilmesi planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına aykırıdır” dedi.

Candan, şunları söyledi: “Son dönemde ideolojinin mekan yansıması olarak, en önemli bellek alanlarına, ibadethaneler yapılarak alan ibadet kullanılarak ticarileştiriliyor. Kültürel mirasımız kurban ediliyor. İbadet alanı kullanım kararı öngörülen dava konusu planlama alanına 400 metre mesafede Maltepe Camisi bulunmaktadır. Cami altını otopark yapacaklar. Kumrular ve Necatibey’de ulaşım politikası bunu kaldırmaz.”

Candan, alanda daha önce ticaret öngörüldüğünü ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin dava açtığını da anımsatırken, Kumrular İkamet Sitesi’nin TÜBİTAK kapsamında yapılan sivil mimari bellek çalışmasında tescile değer yapılar arasında yer aldığını da hatırlattı.

Candan, bugüne gelen süreci şöyle anlattı: “Kumrular İkamet Sitesi’nin korunması için 2015 yılında tescil. Dava devam ederken 2016 yılında bina yıkıldı. Yapıldığında konut olarak kullanılan, daha sonra Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü olarak işlevlendirilen yapı aynı zamanda, imar mevzuatının şekillenmesinin, kanunların ve yönetmeliklerin yazıldığı tanık mekan. Bir dönem kentleşme ve imar tarihi bu binada yazılmıştı. İller Bankası ile koordineli çalışmaların yapıldığı Bayındırlık bakanlığı binasının yıkılmasından sonra, arazi otopark mafyasının kullandığı bir alan haline geldi. Bir süre boş kalan arazinin şimdi de Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğiyle ibadet kullanımında olması öneriliyor.”