“Mimarın Yolculuğu” Serisi, UNICERA Özel Bölümü Yayınlandı



Yurtbay Seramik tarafından mimarlık sektörü profesyonellerinin görüş ve vizyonlarının Türkiye ile buluşturma amacı ile başlatılan “Mimarın Yolculuğu” sersinin yeni bölümü yayınlandı. 7 – 11 Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı için yapılan UNICERA Özel Bölümü’nün konukları, Yurtbay Seramik mimarları Sinan Canpolat ve Gözde Ersöz ile Yurt İçi Satış Müdürü Kemal Saygı oldu. Yurtbay Seramik UNICERA standında gerçekleşen keyifli sohbette, standın ve serginin tasarım öyküsü ele alındı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yurtbay Seramik UNICERA standının hikâyesi konuşuldu
Söyleşinin ilk bölümünde, Yurtbay Seramik Mimari Departman Müdürü Sinan Canpolat ve Yönetici İç Mimar Gözde Ersöz ile Yurtbay Seramik standının tasarım süreci konuşuldu. Standı tasarlarken odaklandıkları temanın “hikâye” olduğunu belirten Canpolat, “Standın hikâyesinin olmasını istedik. En baştan müşterilerimize ürünleri tanıtmak, sonra şaşırtıp alana çekmek istedik. Bu alanda seramiğin sadece ıslak mekânlarda değil, farklı mekânlarda da kullanıldığını tüketicilerimize aktarmak için ahşap odamız, mermer odamız ve taş odamızı yarattık. Finalde de müşterilerimize tüm ürünlerimizi göstereceğimiz bir alan oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

Pelin Olgun’un tasarım sürecinin zamanlaması ile ilgili sorusunu yanıtlayan Gözde Ersöz ise bir zaman belirlemenin kolay olmadığının altını çizerek, “Bu soruya yanıt vermek çok da kolay değil. Tasarım süreci işin içine girdiği zaman, buna bir zaman belirlemek bizim için kolay olmuyor. Bunun nedeni, standımızı bitirdiğimizde biz bir standımızı bitirdiğimizde, bir sonraki standımız için tasarımlara başlamış oluyoruz. UNICERA 2023 standımızın dış kabuğunu da kendi içimizde oluşturmuş durumdayız, konseptini belirledik. En az bir sene gibi bir süre var.” şeklinde konuştu.

Stant tasarımları, Yurtbay Seramik’in ruhunu yansıtıyor
Uzun yıllardır Yurtbay Seramik’de görev yapan Sinan Canpolat, herhangi bir stant tasarlarken olmazsa olmazın, Yurtbay Seramik’in de temel ilkelerinden biri olan sürdürülebilirlik olduğunun altını çizdi: “Bu işin uygulanabilir olması lazım. Uygulanabilirlikten sonra firmanın değerlerini ve duruşunu stant içine yansıtması gerekiyor. Bunun dışında, burası ticari bir fuar. Yeniliklerimizi son gelen tüketiciye, tasarımcıya, bayimize sunmamız gerekiyor. Buradaki en önemli şey, uygulanabilirlik ve sürdürülebilirlik. İki – üç sene standın bazı malzemelerinin kullanılabiliyor olması lazım çünkü dünyadaki kaynaklarımız belli. Buna tüm meslektaşlarımızın odaklanması gerekiyor.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bir standın, firmanın ruhunu yansıtması gerektiği konusunda hem fikir olan Canpolat ve Ersöz, UNICERA Fuarı’nda hazırlanan standın, Yurtbay Seramik’in ruhunu ve ilkelerini yansıttığını, bunun için de hazır tasarımlardansa firmaya özel tasarımları tercih ettiklerini belirttiler. “Bizim sektörümüzle hazır standı ben çok bağdaştıramıyorum çünkü sizi çok kalıplar içine alıyor. Yurtbay Seramik’in bir duruşu var. Bu duruşu siz standınıza koyuyorsunuz, yaptığınız stant da Yurtbay Seramik’in duruşu oluyor. İkisi de birbirine paralel bir yapı içinde ilerliyor. Firma içindeki tasarımcı arkadaşların firmanın ruhunu yansıtması, dışarıdan alınabilecek tasarımlara göre daha özgün oluyor.” diyen Sinan Canpolat’a destek veren Gözde Ersöz, özel stantlarda renklerden dokulara kadar çok daha özgün olunabildiğinin altını çizdi.

“Her kurumsal firmanın olduğu gibi bizim firmamızın da bir ana rengi var. Biz bu rengi, baskı dokümanlarından tutun da fuar stantlarımızda hatta mağaza konseptlerimizde kullanıyoruz. Fuar standımızda da ağırlıklı olarak kullandığımız bir renk tonu var; bu bizim kurumsal rengimizin bir ton açığı, bir ton koyusu. Fakat, yarattığımız konsept alanlarda da bu senenin trend olan renklerini bu alanlarda uygulayıp o alanı sergileme alanlarında sergilemeye çalışıyoruz.” diyerek Yurtbay Seramik’in fuardaki renk seçim süreçlerini açıkladı.

“Fuar, bir seramik bayramı”
Fuarı ziyaret eden misafirlerin olumlu geribildirimlerde bulunduğunu söyleyen Yurtbay Seramik mimarları, bu olumlu dönüşlerin her türlü yorgunluğa değdiğini belirttiler. Söyleşinin ikinci bölümünde konuşan Yurtbay Seramik Yurt İçi Satış Müdürü Kemal Saygı da benzer geribildirimler aldığını belirterek, “Biz, her sene kendini geliştiren bir firmayız. Bu sebeple, ziyaretçiler beğenileri bize direk aksettiriyorlar. Gerçekten ürününüz kötü, ürününüz iyi, özellikle şu çok güzel olmuş gibi çok güzel geribildirimler veriyorlar ve biz aldığımız izlenimden memnunuz. Katılımcıları seneye ne olacak beklentisine sokuyoruz.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz senelerdeki fuarların pandemi sebebiyle sönük geçtiğini, ancak bu senenin çok daha hareketli ve yoğun olduğuna değinen Saygı, fuarın, Türk seramik sektörünün tanınması için de çok faydalı olduğunu belirtti. “Bu fuarı bir seramik bayramı olarak görüyoruz. Türk seramik sektörü, dünya üzerinde de önemli bir pazara sahip, önemli bir etkiye de sahip. Çok güzel ürünlerimiz var, bunu da hak ediyoruz. Baktığınızda Avrupa’da üçüncü büyük üretici, dünyanın ilk yedi – sekizinci kapasiteye sahip bir ülkesi konumundayız. Bayilerimizle çok kısa süre içinde bir araya gelme fırsatı yakalıyoruz. En yeni ürünlerimizi onlara en kısa süre sunuyoruz. Bazı ürünler o kadar beğeniliyor ki siparişleri almaya varan sonuçlarla nihayetleniyor.” ifadelerini kullanan Saygı, standı öne çıkaran noktalardan birinin “merak faktörü” olduğunu söyledi.

2023 yılının, geçtiğimiz yıllara nazaran daha zor bir sene olacağı yönünde tahminini ileten Kemal Saygı, Yurtbay Seramik satış ekibi olarak tüm zorluklara hazır olduklarını ve gerek son tüketiciye gerekse bayilere hizmet vermek için var güçleri ile çalışacaklarının altını çizdi.