Osmanlı’nın Mimarbaşı büyük deha Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan 56 hamamdan biri olan Samatya Kapıağası Yakup Ağa Hamamı satılıyor. Hürriyet'ten Sadi Özdemir'in haberine göre, 1547’de inşa edilen ve 1987’de çok perişan haldeyken el değiştiren hamamın sahipleri Mehmet Necati Polat, Mehmet Oral ve Mehmet Bahri Oral adlı işadamları, yaklaşık 13 yıl süren restorasyon sonrası hamamı satışa çıkardılar. 2.106 metrekare arsa üzerine kurulu hamamın dış restorasyonu 2007’de tamamlanabildi. Hamamın Satış Danışmanlığını Keller Williams Beyoğlu Bölge Müdürlüğü yapıyor. Tarihi hamamın restorasyon projesinin çizimlerini Yardımcı Doçent Dr. Mimar Halil Onur hazırlamış ve çizimler Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu’nca onaylandıktan sonra restorasyonu Belediye tarafından ruhsatlandırılmış.
Kapıağası Yakup Ağa Hamamı’nın satış danışmanlığını yapan Berkan Yusuf Durak, şu bilgileri aktarıyor: “Mimar Sinan’ın risalelerde kayıtlı 477 eseri var. Bunların 56 tanesi hamam. Bu hamamlardan 32’si tamamen yok olmuş. 24’ü günümüze intikal etmiş ve yaşıyor. Bunlardan da sadece 14 tanesi özgünlüğünü koruyor. Şimdiki sahipleri bu hamamı bir Musevi avukattan 1987’de satın almışlar. Mimar Sinan’ın eserlerinde sadece hamamlarda özel mülkiyet olabiliyor. Hamama adını veren Kapıağası Yakup Ağa’nın Osmanlı’da önemli bir bürokrat olduğu belirtiliyor. Kapıağaları Enderun’da görev yaparlarmış. Bu hamam vaktiyle Kadıköy Deniz Feneri ile Eyüp’te bir mektep için ‘gelir sağlanması’ amacıyla yaptırılmış. Şimdiki sahipleri satın aldıktan sonra 1994’te restorasyona başlamışlar. Restorasyon 2007’de tamamlanabilmiş. Çok para harcamak zorunda kalmışlar. Çifte hamam, yani kadın ve erkek için yapılmış bir eser. Şu anda hamam olarak faaliyet göstermiyor. Arsanın 1 dönümünde 2 bin metrekare kapalı alana sahip hamam var. Diğer 1 dönüme de toplamı 900 metrekare iki bina yapılabiliyor. Şu anda 9 tane dükkânı ve otoparkı da var.”
Berkan Yusuf Durak, hamam için 20 milyon dolar değer belirlendiğini belirterek, satış sürecinde ilk etapta Türkiye vatandaşı müşteri arzuladıklarını söyledi. Durak, “İlk aklımıza gelen tarihe ve tarihi eserlere çok meraklı olduğunu duyduğumuz Ömer Koç oldu. Ayrıca, Güler Sabancı, Murat Ülker, Bülent Eczacıbaşı gibi isimlere de bir şekilde bilgi aktarmaya çalışıyoruz” dedi.
Keller Williams Ülke Direktörü Emre Erol da network’lerine son dönemde çoksayıda tarihi yapının da girdiğini belirterek, hedeflerinin paha biçilemez olarak gördükleri bu eserleri, kıymet bilecek müşterilere satabilmek olduğunu anlattı. Emre Erol, şu anda 600 kişilik bir ekiple Türkiye genelinde 11 bölgede faaliyette olduklarını 10 yıl içinde 30 ilde 80 bölge müdürlüğüne sahip olmayı hedeflediklerini kaydetti.