Mimar Sinan’ın Eserleri Yıllardır Tahrip Ediliyor



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, metro köprüsü yapımı sırasında hem kıyıdaki alana, hem de deniz zeminine çok sayıda çelik kazıklar çakılmıştı. Kazıklar çakılırken oluşan şiddetli titreşimlerin Mimar Sinan’ın yaptığı caminin temellerine zarar vermiş ve tarihi yapıyı kaydırdı.

Zeminden su çıktı

Uzun süren onarım çalışmaları sırasında, caminin hemen dışındaki bazı noktalardan kaynak suları yüzeye çıktı. Caminin özellikle Haliç’e bakan cephesinde çıkan sular yüzünden tarihi yapının çevresi göle döndü. Hem temellerdeki kayma riski hem de tabandaki sular yüzünden, aslında Mart 2015’te bitmesi planlanan çalışmalar hâlâ devam ediyor.

Eserin gördüğü tahribata son olarak caminin denize bakan cephesinde, kemerli bölümlerden birinin altında bir delik açılması eklendi. Osmanlı döneminin en önemli mimarı olan Mimar Sinan’ın yaptığı camide açılan delik hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

Bir başka tahribat da Atik Valide Külliyesi’ne

Öte yandan İstanbul’un Üsküdar semtinde 440 yıl önce yine Mimar Sinan’ın yaptığı Atik Valide Külliyesi’nin bitişiğine yapılan beton yapıya tepkiler büyüyor. 2015 yılında tarihi külliyenin şifahanesine restorasyon adı altında yapılan cam bölmeler, uzun süre tartışma konusu olmuş, tarihsel yapıyı bozduğu söylenmişti.

Mimar Sinan’ın son yapıtı olarak bilinen Atik Valide Külliyesi’nin hemen yanında en az 4 metre hafriyat yapılarak beton döküldü. İnşaatın kalıpları tarihi yapının duvarlarına dayanıyor. Tescilli külliyenin yanına betonarme yapı yapılmasının, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası’na aykırı olduğu biliniyor.