Çağdaş Türk mimarlığının önde gelen isimlerinden Mimar Sinan Genim, geçtiğimiz pazar akşamı dostlarının ve hocalarının katıldığı bir toplantı ile 60. yaşını kutladı.
Genim’e, 60 yaş armağanı olarak hazırlanan kitaplar, Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Nurhan Atasoy başta olmak üzere hocaları, arkadaşları, öğrencileri ve yakınlarının katıldığı bir davetle, kendisine takdim edildi. Rahmi Koç Sanayi Müzesi’nin bahçesindeki davette, Sinan Genim’in dostları olarak bir araya gelen onlarca kişi arasında, hüzünler ve mutluluklar dile geldi, dostluklar tazelendi. Hocalarının ardından kürsüye gelen Sinan Genim, önce yetişmesinde katkısı olan bütün hocalarına ve arkadaşlarına teşekkür etti. “Adam gibi adam” olmanın ve işini iyi yapmanın, doğru ve dürüst olmanın zorunluluk olduğunu, hüner olmadığını söyleyerek, kendisinin de sadece işini iyi yapmaya ve “adam gibi adam” olmaya çalıştığını söyledi. Güzel bir İstanbul akşamından sonra, davetten ayrılan dostlara, kapıda şık poşetler içerisinde oldukça hacimli iki ciltlik “Sinan Genim’e Armağan” kitabı takdim edildi.
Prof. Dr. Oktay Belli ve Belme Barış Kurtel’in hazırladığı, “Sinan Genim’e Armağan-Anılar” (275 s.) ve “Sinan Genim’e Armağan-Makaleler” (857 s.) başlıklı iki ciltlik kitapta, iki yüze yakın anı yazısı ve makaleler yer alıyor. Birinci ciltte uzak-yakın anılar ve eski-yeni fotoğraflar bir araya gelmiş. Ülkemizin kültür, sanat ve mimarlığının dünü ve bugününe dair 57 makalenin yer aldığı ikinci cilt ise oldukça hacimli bir kaynak niteliğinde. Savaş Çekiç tarafından tasarlanan ve Mas Matbaası’nda basılan kitaplar, önümüzdeki günlerde sembolik bir fiyatla satışa sunulacak. Mimar Sinan Genim, 60 yaşında. 1945’te doğduğunda, dedesi yüksek mimar Kenan Mermer, ona sadece isim vermemiş, mesleğine ve yürüyeceği yola dair de öngörüde bulunmuştur. Sinan Genim’in eğitim ve iş hayatı Avrupa yakasında, evi ise hep Kuzguncuk-Çengelköy arasında olmuştur. Çocukluk yıllarından itibaren tutkuyla bağlandığı Boğaziçi’ne ilgisi hiç eksilmemiş, artmıştır. 1969’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksekokulu’ndan mezuniyetiyle başlayan “mimarlık” serüveni, 1975’te “restorasyon” yüksek lisansı ve 1980’de İstanbul Üniversitesi’nde Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın gözetiminde yapılan “Fethinden Lale Devri’ne Kadar İstanbul’un İskanı, İskan Özellikleri ve Mesken Tipleri” başlıklı tezle sonuçlanan “sanat tarihi” doktorasıyla tamamlanmıştır.
1967’de daha öğrencilik yıllarında TBMM Milli Saraylar bünyesinde başlayan meslek hayatı, Topkapı Sarayı restorasyon çalışmaları ile devam etmiş ve bugün sayısı 150’yi bulan projeye imza atmıştır. Bağlarbaşı Abdülmecid Efendi Köşkü, Büyükada Anadolu Kulübü, Karaköy Fransız Geçidi, Soğukçeşme Caferağa Medresesi, Antalya Kaleiçi ve son olarak, Tepebaşı’ndaki Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, onun gerçekleştirdiği önemli projelerdendir. 1985’ten beri müstakil çalışan Sinan Genim, halen kurucularından olduğu Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı’nın (TAÇ) yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.