Mimar Perbellini: Tarihinizin Kıymetini Bilin ve Sahip Çıkın
Osmangazi Belediyesi, Bursa surlarının ana kapılarından biri olan Saltanat Kapı’nın restorasyonuna başladı.
Tarihî kapının temeline ilk harç, ünlü İtalyan mimar Gianni Perbellini ve Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından konuldu.
Saltanat Kapı’da restorasyonun başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, amaçlarının tarih kokan Bursa’yı eski güzelliklerine yeniden kavuşturmak olduğunu söyledi. Şehirdeki 2 bin 400 tarihî yapı için özel bir birim oluşturduklarını belirten Başkan Altepe, “Şehrimizi tarih kokan bir yer haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle de var gücümüzle çalışıyoruz. Bursa’yı kısa bir süre sonra eski günlerine kavuşturacağız.” dedi. Törene katılan ünlü İtalyan mimar Gianni Perbellini de, Bursa’nın buram buram tarih kokan bir yer olduğunu vurgulayarak bu diyarın güzelliklerinin korunması gerektiğine işaret etti. Tarihi mirası korumanın karikatürlerdeki gibi değil, gerçeğine uygun ve düzenli bir şekilde olması gerektiğini kaydeden Perbellini, “Bu mirasın kıymetini iyi bilin ve sahip çıkın.” tavsiyesinde bulundu.
Osmangazi Belediyesi’nin Saltanat Kapı için hazırladığı restorasyon ve rekonstrüksiyon projesi, Bursa surlarının ayağa kaldırılması yönündeki projenin bir parçası niteliğinde. Saltanat Kapı’nın hemen ardından surların acil olan yaklaşık 1000 metrelik bölümü de restore edilecek. Saltanat Kapı’nın restorasyon projesi, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlandı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayından geçen projenin danışmanlığını da yine Prof. Dr. Serdaroğlu ve Yüksek Mimar İbrahim Yılmaz yapıyor.
Ortapazar Caddesi girişi, restorasyon çalışmaları süresince kapatılacak ve ulaşım, Ressamlar Sokağı olarak bilinen yandaki alandan sağlanacak. Bursa surlarının Ortapazar Caddesi’ndeki Saltanat Kapı rekonstrüksiyon inşaatı işinde, malzeme belediye tarafından temin edilecek. İşçilik ise ihale yoluyla yükleniciye yaptırılacak. Tarihî kapının restorasyonunda kullanılacak olan malzeme, Bursa’daki çeşitli ocaklardan sağlanacak. Restorasyonda mermer, kûfekî, traverten ve benzeri nitelikteki taşlar karma olarak kullanılacak. Bunun yanı sıra, kısmen de Kırşehir Mucur traverteni alınacak. İnşaatta kullanılacak yaprak tuğlalar ve tuğla kırıkları ise Eskişehir’den getirilecek. Projede, surların acil olan 500 metrelik kısmının restorasyonu da bulunuyor. Surların, Osmangazi Caddesi-Saltanat Kapı, Osmangazi İlköğretim Okulu ve BUSKİ su deposu arkasındaki kısmı da restore edilecek. 1855 depreminde ağır hasar gören ve 1884’te bütünüyle yıkılan Saltanat Kapı’nın restorasyon projesi, yapının bulunan eski fotoğrafları ve çizimlerinden elde edilen bilgiler doğrultusunda hazırlandı.