"Mimar-Mühendis” Ekolünden Bir Usta: Sobek



Werner Sobek, mühendislik, tasarım ve sürdürülebilirlik konularında öne çıkan bir pratiğin sahibi… Şirketin Stuttgart, Kahire, Dubai, Frankfurt, Moskova ve New York’ta ofisleri mevcut. Sobek’in çalışmaları, temelinde sofistike yeşil teknolojilerle birliktelik içindeki kaliteli mühendisliğin yattığı değerli tasarımlar olarak tanımlanabiliyor. 1992 yılında kurulan stüdyo, her türlü bina programı ve her çeşit malzeme üzerine çalışıyor. Asıl vurgulanan üretimler ise hafif taşıyıcı yapı, çok katlı bina ve şeffaf cephe sistemleri şeklinde sıralanabiliyor.

Werner Sobek’in eylemlerinin bir diğer odağı ise sürdürülebilir binalar için çelik, cam, titanyum, tekstil, ahşap gibi malzemelerle tasarladığı özel yapılar…

Prof. Dr. ve “Dipl. Ing.” ünvanı taşıyan, “mimar-mühendis” ekolünden gelen Sobek, yapı mühendisliğinin tüm alanlarında bir danışman ve kontrol mühendisi. Örneğin Sobek’in Şangay Mühendislik Lisansı ve Illinois Yapı Mühendisliği Lisansı bulunuyor. Şirket ise New York, Dubai ve Rusya’da profesyonel mühendislik hizmetleri verebilmek adına lisanslı.

Mimar Frei Otto ve yapı mühendisi Jörg Schlaich’in “varisi” olarak gösterilen Werner Sobek, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ile Midek / ERA işbirliğinde İstanbul’daydı. Biz de Sobek’in en güncel ve önemli üretimlerine kısa bir bakış atalım istedik.

Sobek için “Sürdürülebilirlik”

“Werner Sobek Yeşil Teknolojiler” (WSGT), yapım, kullanım ve söküm aşamalarının tümünü göz önünde bulundurarak yapıların entegre planlarını sunan bir pratik. Asıl vurgu ise, konfor ve sağlıkla ilişkili tüm durumların planlama ve korunması üzerine… Bu durum, biyouyumluluk (binanın olası emisyonları açısından malzeme kullanımı) gibi aynı zamanda termik, akustik ve görsel konfora yönelik sorgulama ve araştırmaları da kapsıyor. WSGT, LEED, DGNB ve Pasif Ev standartlarına göre sertifikasyon ve danışmanlık hizmeti de veriyor.